Kezdőlap / Nemibetegségek / Szifilisz más néven vérbaj

Szifilisz más néven vérbaj

Bakteriális fertőzés melyet a Treponema pallidum baktérium okoz.
A betegség szexuális úton valamint vér útján terjed. A kórokozó a nemi szerveken vagy száj nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe majd a véráram útján terjed tovább a testben.
A szifilisz lehet szerzett vagy veleszületett.
A betegséget először Girolamo Fracastoro (1478-1553) olasz orvos írta le.
Több szakasza figyelhető meg.
Első stádium
A fertőzés helyén vagy környékén fájdalommentes fekély alakul ki.
Vörös, kiemelkedő elváltozásként kezdődik, és ezt követően fekéllyé alakul át.
A fekélyből fertőző folyadék szivárog. Nyirokcsomók megnagyobbodnak. A betegség ez a szakasza alig okoz panaszt így a fertőzöttek nem figyelnek fel a betegségre ami 3-12 hét után eltűnik.
Második stádium
6-12. héten jelentkezik a következő stádium. Amikor a bőrön kiütések keletkeznek amik akár hónapokig is megmaradhat. A betegek nagy százalékánál szájfekély alakul ki és a nyirokcsomók megnagyobbodnak. A belső szerveket is megtámadja a betegség a májat, veséket stb. Felléphet étvágytalanság, hányinger, láz és vérszegénység.
Lappangó stádium
A betegség tünetmentesen lappangó stádiumba kerül, ami évekig vagy évtizedekig eltart és közben fertőz.
Harmadik stádium (késői szifilisz)
A szifilisz utolsó stádiumába a beteg már nem adja tovább a betegséget. A tünetek újra visszatérnek. A harmadik szakasznak három lehetséges formája van: jóindulatú késői szifilisz, kardiovaszkuláris szifilisz és idegrendszeri szifilisz.
Diagnózis
A diagnózis felállítása laboratóriumban történik valamint fizikális vizsgálaton. A vérből antitestet kimutató szűrővizsgálatot végeznek ami a betegséget igazolhatja. Valamint a fekélyből vett mintát mikroszkóp alatt vizsgálják.
Kezelés
Penicillin injekcióval történik a kezelés és a beteg partnereit is be kell vonni a kezelésbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply