Kezdőlap / Tisztítókúrák / Tisztítókúrák

Tisztítókúrák

A tisztítókúrákat már évezredekkel ezelőtt is alkalmazták az emberek. A test mind fizikailag mind lelkileg megtisztul. A régi időkben a böjtöt gyógyításra használták. A szervezetben lerakódott méreganyagok, salakanyagok sok betegség okozói lehetnek. A mai rohanó világban még több káros anyag kerül a szervezetbe melyek negatív hatással van az egészségünkre. Főleg élelmiszerekkel amelyek tele vannak tartósítószerekkel, színezékekkel, szintetikus anyagokkal valamint tisztító, tisztálkodószerekkel. Ma a tisztítókúrák reneszánszukat élik. Újra felfedezte az emberiség a böjt jótékony hatását.
Nagy elhatározás kell a kúra elkezdéséhez, mert lemondásokkal jár. Mind étel, ital, mind dohányzás és szex terén. Jó próbája ez az önmegtartóztatásnak.
A böjt jól alkalmazható egyes betegségeknél, ilyen a magas vérnyomás, allergiás betegségek, asztma, és néhány anyagcsere zavarnál.

Léböjt
Ennél a tisztítókúránál csak folyadékot lehet fogyasztani. Frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket valamint ízesítés nélküli teákat, szénsavmentes ásványvizeket. 3-7 napos kúra ajánlott.
Burgonya- és rizsnapok
A kúra alatt burgonyát vagy rizst lehet csak fogyasztani, zsiradék és a só használata nélkül. Ez a fajta kúra pár napig alkalmazható.
Tavaszi tisztítókúrák
A vesét segítő tisztítókúrák: tejsavókúra, káposztalé kúra, citromkúra, dinnyekúra és körtekúra.
A májat segítő tisztítókúrák főleg gyógyteákkal: zsálya, fehér üröm, ezerjófű, gyermekláncfű és ezek keveréke.
A vérkeringést segítő kúra a csalán tea.
Hurutoldó tisztítókúrák: hagyma, gyümölcsök, zöldségek, héjában sült krumpli, kakukkfűtea, édesgyökértea, hársfavirágtea, bodzavirágtea, valamint fokhagyma kúra.
Nasyam Az orr-melléküregek méregtelenítése. Az orrba gyógynövénykeverékből sajtolt olajat szippantanak fel.
Basti A bélrendszer tisztítását jelenti. Melynek sok fajtája ismert.
Bármilyen böjtöt is akarunk kipróbálni előzetesen orvossal érdemes konzultálni. Mivel egyes betegségek meglétekor nem alkalmazható tisztítókúra.
A tisztítókúrák alkalmazásakor bármelyikről is legyen szó, a víznek elsődleges szerepe van. Naponta 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokhoz.
A böjt után a bőr megfiatalodik a szervezet ellenállóbb lesz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Hozzászólás