Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Színes szigetek a bőrön

Színes szigetek a bőrön

Ha régen egy kisgyermek tűzfolttal vagy érdaganattal jött a világra, ez gyakran súlyos következményekkel járhatott nemcsak saját maga, de néha az anya számára is. Sokszor mindkettőjüket kitaszította a társadalom, nemegyszer a gyereknek meg is kellett halnia. Ennyire féltek az emberek ettől a feltűnő jegytől, amely az istenek vagy szellemek átkát jelentette, és az egész közösségnek árthatott. Egyes természeti népek még ma is így gondolkodnak. Van, ahol viszont éppen ellenkezőleg: égi jelnek tekintették, és hordozóját később sámánként, mágusként vagy nagy gyógyítóként tisztelték.
Az anyajegyet viszont általában nem tekintették szégyenfoltnak, sőt voltak idők, amikor különösen vonzónak találták, ha valaki sötét folttal ékesítette magát testének egyik feltűnő helyén. E célból a barokk kor dámái, de a még közelibb idők hölgyei is, anyajegyutánzatokat, szépségtapaszokat készíttettek. Ezeket az arcukra ragasztották.
A lentigo, azaz lencse vagy pigmentált anyajegy éles határú, lencse formájú sötétbarna folt, amely a bőr felszínéből kissé kiemelkedik, gyakran egyenetlen felszínű. A pigment sejtek jóindulatú burjánzása folytán keletkezik. A legtöbb anyajegyhez hasonlóan veleszületett és nem öröklött bőrelváltozás. Oka ismeretlen. Egyes feltételezések szerint a magzati életben a magzatot ért hatások eredményeként alakulnak ki.
Akinek anyajegyei vannak, kísérje őket figyelemmel. Ha hirtelen megnagyobbodnak, felületük durvább lesz, kitüremkednek, vérezni kezdenek vagy viszketnek, akkor mielőbb keressen fel szakorvost, mert ezek a tünetek rosszindulatú betegség, melanoma (bőrrák) kialakulását jelezhetik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás