Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A Sztójay-Kormány intézkedési (deportálás)

A Sztójay-Kormány intézkedési (deportálás)

Sztójay kinevezése után az államgépezet kiszolgálta a németeket. Horthy jóváhagyásával kiküldték a szovjet frontra az l. magyar hadsereget. Az államapparátus szakszervezetek kormánybiztosi ellenőrzés alá kerültek. Betiltották az
Magyar deportált zsidók Auschwitzban
összes náciellenes sajtóterméket és törvényen kívül helyeztek minden baloldali ellenzéki pártot. A fegyverkezés és a haditermelés irányítására német megbízottat neveztek ki.
A bányászat, olaj és bauxit kitermelés (az alumínium a repülőgépgyártáshoz nélkülözhetetlen), az ipar és a mezőgazdaság mellett a németek maximálisan igénybe vették a közlekedési hálózatot, Magyarország tartotta el a megszálló csapatokat és megkezdődött a munkaerő-toborzás is Németországba. A megnövekedett áruszállítások idehaza áruhiányt, s szükségszerűen az infláció gyorsulását idézték elő.
Megindult a zsidóság német mintájú üldözése. Sárga színű hatágú csillag viselésére kötelezték 81cet. Zsidó nem lehetett többé orvos, ügyvéd, pedagógus, újságíró, színész, vagyonukat zár alá helyezték, üzleteiket és műhelyeiket elvették és keresztény igénylőnek adták át. A propaganda azt terjesztette, hogy a háborús nélkülözésekért a zsidóság a felelős. Sok becsületes ember, különösen a fővárosban, vállalta a kockázatot és segítséget nyújtott az üldözötteknek. A magyar lakosság többségére mégis a félelem és a közönyös elfordulás volt a jellemző.
A vidéki zsidóságot először gettókba tömörítették, ahol összezsúfolva, szörnyű higiénés feltételek között, élelemhez alig jutva éltek. Május közepén megkezdődött a deportálás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás