Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szülni vagy nem szülni?

Szülni vagy nem szülni?

A GYES, olyan állami támogatás, amit a szülő vagy a gyermek gyámja vehet igénybe. Azért fizeti az állam, hogy ezzel is támogatást nyújtson a gyermekvállaláshoz, illetve azért, hogy ne legyen akkora jövedelemkiesés, egy átlagos családba, ha az anyuka nem dolgozik. Természetesen GYES mellett is megengedett a munkavállalás, de ez korlátozott, heti maximum 30 órát tölthet bejelentett munkahelyen az anyuka. Ezáltal a kismamáknak nem kell elszakadniuk a munkától, és a babára is jut idő. Sajnos nem engedhetik meg maguknak az átlagfizetésből élő kismamák, hogy egy újszülött mellett ne dolgozzanak. A GYES összegének a számításakor, a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét veszik figyelembe vagyis a GYES összege 2009. óta változatlan, ami azt jelenti, hogy 28.500 forintból kell a gyermeket és magukat „eltartani”. Természetesen, ha ikrek születnek, az összeg duplájára nő, mint ahogy a kiadás is.
A GYES időtartama újra 3 év, vagyis az anyuka a gyermekével 3 évig lehet otthon. A gyermek 3. életévét betöltve, a GYET-et veheti igénybe a szülő, mely mellett szintén a munkaidő korlátozva van, heti maximum 30 órára.
Újabb törvénymódosítás a GYES-sel kapcsolatosan az, hogy most már az örökbefogadott gyermekek után is jár, ez az összeg, amíg a gyermek 3 és 6 év között van. De csak fél évre igényelheti az örökbefogadó, vagyis fél évig maradhat otthon gyermekével.
A változtatások ellenére, még mindig kevés kismamát foglalkoztatnak, ezért sok szülő dönt úgy, hogy csak egy gyermeket vállal, mert egyrészt nagy anyagi kiesés, hogy 6 évig nem doglozik az anyuka, még ha állami támogatást kapnak is, másrészt pedig szociálisan sem egyszerű az anyukának 6 év után visszatérni a munkahelyére.
A 2 vagy 3 évet a munkahelyek kivárják, és minden esetben visszavárják a szülni távozott kolléganőt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply