Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Takarítással az allergia ellen

Takarítással az allergia ellen

A lakás polcain megülő szürkés porréteg főképp elhalt bőrpikkelyekből áll. Ezek az emberi testről hullnak le, mert a bőr újra és újra megújítja önmagát. A bőrpikkelyek mellett a porban vannak még rostok, szennyezőanyagok, állati hámpikkelyek és mikroorganizmusok, mint a penészgomba spórák, baktériumok és persze a mindenütt jelen levő poratka allergén ürüléke.
Mivel a por legnagyobb részt bőrpikkelyekből áll, melyek a házi poratkák kedvenc eledelei, leginkább a lakás leggyakrabban használt területein hajlamos összegyűlni, különösen az ágyakon, szőnyegeken és a bútorok textilkárpitján. Ezeken a helyeken a nedvesség és a meleg is összegyűlik, ezzel ideális szaporodási körülményeket teremtve ezeknek az aprócska lényeknek. Az atkaallergiában szenvedőknek a poros otthon jelentős tényező lehet a tünetek kiváltásában.
Az egyik legfontosabb lépés az allergének csökkentésében, hogy megszabaduljunk a zsúfoltságtól. Tény, hogy a zsúfoltság gyűjti a port. Szakítsunk rá időt és menjünk végéig a házon szobáról szobára. Az legyen a célunk, hogy a felületek ne legyenek tele mindenfélével, s így könnyen letörölhessük az időről időre felgyülemlő port. Azokat a tárgyakat, amelyeket meg szeretnénk tartani, üvegszekrénybe helyezzük. Szabaduljunk meg a nagyobb porfogó tárgyaktól, melyeket soha nem szerettünk vagy nem is használtunk.
Portörlés alkalmával ne használjunk tollseprűt. Ahelyett, hogy eltávolítaná a port, csak szétszórja a levegőben, ahonnan belélegezhetjük. A por akár még több órán keresztül ott lebeghet a levegőben, veszélyt jelentve ezzel az arra érzékenyek számára. Jobb, ha inkább nedvesen törölgetünk, vagy enyhén nedves ronggyal. Manapság már kaphatók elektrosztatikus törlőkendők, melyek a port magunkhoz vonzzák, de az is tökéletesen megfelel, ha a porszívót használjuk erre a célra, a megfelelő kiegészítőivel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás