Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Tanácsok nyaraláshoz allergiásoknak

Tanácsok nyaraláshoz allergiásoknak

Sok mindenre oda kell figyelni,hogy a nyaralás alkalmával ne érje váratlan „meglepetés” az allergiában szenvedőket.

Néhány jó tanács:
1.Ha gépkocsival kelünk útra,indulás előtt minimum 10 percre kapcsoljuk be a légkondicionálót vagy a fűtést és tekerjük le a ablakokat.Így a klíma berendezésben lerakódott penészt és poratkákat kitisztítjuk.
2.Kora reggel vagy késő este utazzunk.Így kevésbé leszünk kitéve a légszennyezésnek,jobb a levegő és a forgalom is kisebb.
3.Ha a penészre érzékenyek vagyunk,a szálláson kérjünk napfényes,száraz szobát,ami távol esik a szálloda medencéjétől.
4.Ha ételallergiánk van,legyünk nagyon óvatosak a felszolgált ételekkel,vagy bátran kérdezzük meg a pincért,nem tartalmaz-e a választott étel számunkra veszélyes adalékot.
5.A repülőút rejti magában a legtöbb kockázatot,hiszen oda háziállatokat is felengednek.A zárt közegben történő utazás pedig magában hordozhatja egy esetleges légúti fertőzés veszélyeit.
Repülőn nagyon száraz a levegő,ezért tartsunk magunknál sótartalmú orr sprayt,melyet használjunk óránként,hogy az orrhártyát nedvesen tartsuk.
6.Csomagoláskor ellenőrizzük,hogy minden fontos gyógyszert odakészítettünk-e.Gyógyszereket akkor is vigyünk magunkkal,ha itthoni környezetben tünetmentesek vagyunk.

De hová is menjen nyaralni,ha allergiás?

Vidékre ne, hiszen a falusi környezetben találhatóak meg legjobban a pollenek,penészgombák,paraziták,atkák.De nyár vége felé,amikor befejeződött a növények beporzása,mégis élvezhetik a nyaralást.
Tengerhez igen:a tenger különösen ajánlott a bőr- és légzőszervi allergiás megbetegedésben szenvedőknek.De jót tesz az ekcémával,csalánkiütéssel küszködőknek,a hörghurutra,asztmára,torokgyulladásra panaszkodóknak.A napfény kis mennyiségben gyógyító hatású,pl.:pikkelysömör és bizonyos bőrgyulladások esetén.De allergiás tüneteket is kiválthat:napallergia,bőrkiütés
Hegyekbe igen:a legideálisabb nyaralóhelyek egyike-tartják az orvosok.A magasságban csökken a levegőszennyezettség,vagyis csekély a légzőszervi allergiás megbetegedéseket kiváltó tényezők száma.Az atkák is nehezen viselik a magasságot-1800 méter felett életképtelenek.

Természetesen választható más helyszín is a nyaraláshoz,de mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a pollennaptárt és elkerülni a magas koncentrációjú időszakokat,területeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply