Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Tapolcai-Tavasbarlang

Tapolcai-Tavasbarlang

Aki szeret csónakázni ismeretlen vizeken és rajong a barlangokért, annak hatalmas élményben lesz része, ha betér a Tapolcai-tavasbarlangba. Magyarország egyetlen tavasbarlangját 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel 10 év múlva nyitottak meg a kalandra vágyó látogatók számára. 1942-ben védetté nyilvánították, majd 1982-től fokozott védelem alá helyezték. A Tapolca-patak visszaduzzasztásának köszönhetően a barlangban csónakázásra is lehetőség van. Az egészben az érdekesség, hogy hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és a turizmus céljára is használt barlang. De nemcsak a kalandvágyóknak, hanem a légúti megbetegedésekben szenvedőknek is nagy szolgálatot tehet a barlang páratlan adottságai.

A barlang szárazabb részében kisebb szoba nagyságú teremek találhatóak. A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, ezeket körútvonalon bejárhatják a kíváncsiskodó látogatók. A látogatók segítségére vannak a beépített reflektorok a félelem és a bezártságérzet leküzdésére. A víz 18-20 fokos, a csónakázásra kijelölt rész vízmélysége 70-120 cm. A barlang sajátossága, hogy egész évben 20 fok körüli a hőmérséklete, és 100%-os páratartalmú, Ca-ionokban gazdag a levegője.

A föld alatti vízivilágot 20 perc alatt lehet bejárni, páratlan természeti ritkaság nyílik a látogatók szeme elé. A vízszint alatti elhelyezett reflektorok segítségével a szemfüles látogatók a barlang egyetlen halfajtáját, a fürge csellét is megpillanthatják. A több méter vastag vízzáró agyagos zóna miatt cseppkövet nem találunk a barlangban, csak a barlangi levegőből kivált meszes képződmények (borskő, aragonit) fordulnak elő néhol. A zárt terekbe nem juthatnak be a denevérek. A barlangot szabadidő ruházatban, szakszerű vezetés mellett látogatható. Természetesen van lehetőség ajándéktárgyak, kiadványok megvásárlására is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás