Teafőzés

A teaivás hazánkban is egyre népszerűbbé válik. A hétköznapok rutinjaként fogyasztott kávé mellett kialakulóban van (vagy már ki is alakult) a teázás, mint szertartás. Egyre több teaház található az országban, látogatottságuk folyamatosan nő.
Általánosságban igaz, hogy a jó tea elkészítéséhez figyelni kell a víz minőségére, hőmérsékletére, a teafű fajtájára, mennyiségére és a teáskanna milyenségére is.
Az áztatott teához friss, tiszta, lágy víz szükséges, de ne használjunk desztillált vizet, mert abból hiányoznak az ásványi anyagok. Az optimális vízhőmérséklet teafajtánként más és más: a közepesen és teljesen erjesztett teákhoz – mint a fekete teák – közel forráspontig kell melegíteni a vizet, míg a kevéssé erjesztett és zöld teákhoz elég a 90 fokos víz is. A felhasználandó teamennyiség szintén függ a tea fajtájától. Zöld teából például 2 teáskanál, fekete teából pedig 1 teáskanál kell 2 dl italhoz. Természetesen az egyéni ízlések befolyásolhatják az adagolást.
Kiváló minőségű tea készítéséhez legmegfelelőbb a bíborszínű agyagkanna. A fémkanna használata nem ajánlott, mert a tea felveheti a kanna fémes ízét. Természetesen porcelán kannát is használhatunk, mivel rossz hővezető képessége miatt ez is jól megtartja a tea aromáját. Fontos azonban, hogy a vizet forraló és a teafű áztatására szolgáló kannák különbözőek legyenek.
Következzenek most a teakészítés lépései.
Először melegítsük fel azt a csészét, amiből inni akarjuk a finom italt. Friss, oxigéndús hideg vizet forraljunk fel, de ne hagyjuk sokáig zubogni, mert kiforrja az oxigént, és ezt megsínyli a tea íze. A forró vizet öntsük a tealevélre vagy a filterre. Hagyjuk ázni az adott teafajtának megfelelő ideig, ugyanis a különböző teák eltérő idő alatt oldódnak ki. Ha közben megkeverjük a vizet, elősegítjük az ízek kioldódását. Vigyázzunk, hogy ne ázzon sokáig, mert a túláztatott tea kesernyéssé, fanyarrá válhat. A fekete teát 3-5 percig, a gyümölcsteát 6-8 percig, a zöld teát 1-3 percig áztassuk. Általában elmondható, hogy a forrázási idő is az egyéni ízléstől és tapasztalattól függ.
Vannak teafajták, melyeket akár többször is leforrázhatunk a minőség csökkenésének veszélye nélkül. Ilyenek elsősorban az oolong és a zöld teák.
Az elkészült tea ízesítése egyéni ízlés szerint többféle módon történhet (cukor, méz, citrom, rum, tej), de a tradicionális teafogyasztók a natúr teát részesítik előnyben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply