Tempózavarok

Fejlődéspszichológia tanulmányaim során sajátíthattam el ezeket a nagyszerű fogalmakat. Első ránézésre ijesztő szavakat találunk, de korántsem kell megijedni. Fontos lehet gyermekekkel foglalkozó vagy akár kismamák, anyukák számára is!
Akceleráció: A fejlődés ütemének felgyorsulását jelenti. A felgyorsulás jelentkezhet egyes személyeknél, de érinthet egész generációkat is. (Az évszázados, vagyis szekuláris változások szembetűnően észlelhetők: pl. az újszülöttek ma általában hosszabbak és súlyosabbak, mint amikor nagyszüleink nemzedéke született, a biológiai érés átlagosan évekkel korábban következik be, a mai 18 évesek többnyire magasabbak, mint a XX. század elején élt elődeik voltak, a fiatalok előbb serdülnek stb.)
Retardáció: A fejlődés ütemének lelassulása. Testi retardációnál a növekedés és a súlygyarapodás, az értelmi retardációnál az intelligencia fejlődésének üteme marad el az átlagos fejlődés ütemétől. A retardáció fogalma csak a normálistól való elmaradást jelzi, de nem utal az elmaradás mértékére és okára. A „retardált” fogalmat általában a lassan fejlődő, de normális képességű gyermek megjelölésére használjuk.
Fixáció, (vagy rögződés): Azt jelenti, hogy a pszichikus fejlődés bizonyos területeken hosszabb vagy rövidebb időre megáll, az életkor pedig előrehalad.
Regresszió: A fejlődésben egyszer már elért szintről alacsonyabb szintre történő visszaesést jelent. Krízisben, lelki trauma esetén gyakori, pl. a hospitalizáció (izoláció vagy szeparáció következtében kialakuló viselkedészavar) következményeként, vagy frusztráció hatására jelenik meg. A visszaesés jelentkezhet valamely funkcióban, vagy az egész személyiségben.
Demencia – leépülés: A személyiség organikus, szerkezeti, elsősorban agyi károsodásának következtében történő fokozatos leépülését jelenti egy már magasabb fejlettségi fokról egy alacsonyabb szintre. A szellemi tevékenység hanyatlását, az intelligencia csökkenését eredményezi. A megismerés és az affektus romlásával jár együtt.

A valódi demencia betegség, irreverzibilis (visszafordíthatatlan) folyamat, míg a többi tempózavar időleges állapot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás