Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A Candida tünetei, kimutatása és kezelése röviden

A Candida tünetei, kimutatása és kezelése röviden

A Candida gomba mindenkiben megtalálható, de ha túlszaporodik, igen kellemetlen tüneteket tud produkálni. Kimutatni se könnyű és sok orvost kell megjárni ahhoz, hogy végül biztos diagnózist állítsanak fel. Végül a gomba megölése is próbára tesz.
A túlszaporodás tünetei éppen annyira számosak, mint az okai. A Candida egy élesztőgomba, ami elsődlegesen a belekben él. Túlszaporodás esetében viszont a test számos más területén is előfordulhat, főleg a szájüregben és a nemi szervekben. A tünetek nagyon szerteágazóak és attól is függenek, hogy hol történt az elszaporodás. A szájüregben a nyelven láthatóan jelentkezhet. A nemi szerveknél főleg a viszketés és a kellemetlenség érzékelése a gyakori, de okozhat terméketlenséget és szexuális problémákat is. Ha a természetes élőhelyén, a belső emésztőrendszerben szaporodik el, akkor főleg emésztési problémákat érzékel a beteg. Jellemzően puffadást, hányingert és görcsöket, de hízékonyságot is okozhat. Az elszaporodás okai lehetnek antibiotikum túlzott szedése, hormonális zavar és szénhidrátokban gazdag étrend.
Kimutatása természetesen attól függ, hogy merre található. A szájban egy minta vételével a szakorvos gyorsan meg tudja állapítani a gomba jelenlétét. A nemi szerveknél az erre megfelelő orvos tud mintát venni. Talán a legnehezebb az emésztőszerveknél kimutatni, mivel onnan nem olyan könnyű a mintavétel. Általában egy széklet minta segít, de sok esetben egy célzott vérkép is kimutatja. Általános vérkép ezt nem vizsgálja. A magyar egészségügyben nem minden orvos írhat ki bármilyen vérvizsgálatot, így egy ilyen vizsgálathoz általában egy fertőzés vagy bél specialista szükséges. Ha a Candidát már kimutatták, az ellenörző vizsgálatokat a háziorvos is kiírhatja.
Ha már van diagnózis, akkor a beteg elég nehéz hónapok elé néz. A Candida gombák visszaszorításához kemény diétát kell betartani. Mivel a gomba szénhidráton él, így ezek fogyasztását kell elsősorban korlátozni, vagy jobb esetben szinte teljesen elhagyni. Egy kemény diétával akár 3 hónap alatt le lehet küzdeni a gombát, kevésbé szigorúan fogva egy évig is eltarthat. Hagyjuk el a fehér lisztet és legfeljebb teljes kiőrlésűt fogyasszunk. Tiltó listán van még az összes cukor, alkohol, tartósítók, ecetek, gombák, földimogyoró, erjesztett tejtermékek, mivel azokban is gombák vannak. A hozzávalók böngészése elkerülhetetlenné válik. Vigyázni kell szinte mindennel, mivel manapság a cukrot nagyon sok termékbe belecsempészik. Akár egy gramm cukor is visszavetheti a diétát. Így ne együnk előkészített hús termékeket, szószokat és fűszerkeverékeket. Ha nem magunk készítjük el az ételt, akkor ne féljünk rákérdezni a tartalmára! A cukor ilyen mértékű megvonása kezdetekben elvonási tüneteket okozhat, de ha ezt kibírja a beteg, akkor utána elmúlik az édesség utáni vágy. Főleg a cukorbetegeknek és a glutén érzékenyeknek készített termékek között lehet sok megfelelő ételt találni. Diétánkat segítheti még orvos által felírt speciális gombaölő gyógyszer is.
A Candida fertőzés tüneteit sok esetben elnézhetik az orvosok, de a beteg dolga egy diagnózist követően se könnyű. Viszont a kemény diétának sok kedvező „mellékhatása” is van. Jó pár kilótól lehet így megszabadulni. Le lehet küzdeni a cukor iránti függőséget és áttérni egy sokkal egészségesebb étrendre. A sok feldolgozott étel eltompíthatja az ízlelőbimbókat, de a diéta során ezek új életre tudnak kelni és a beteg a kevésbé intenzív ízeket is képes élvezni. Tehát egy Candida diéta akár egy új, egészségesebb élet kezdetét is jelentheti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply