Kezdőlap / Terhesség / Terhesség és annak tünetei

Terhesség és annak tünetei

Egy nő életében a gyermekáldás, az anyaság, az anyává válás szinte élete csúcspontját jelentheti. A terhesség során számtalan „szokatlan” változás történik a szervezetben. Ezeket a változásokat egyes nők igen jól viselik, míg mások rosszabbul.
A terhesség tünetei lehetnek a következők:

  • A havonta bekövetkező menstruáció elmaradása. A terhesség megállapítására számtalan terhességi teszt nyújt segítséget, melyek akár a fogamzás után pár nappal is kimutathatják a pozitív eredményt.
  • A női nemi szerv szinte lilává válása, mely a megnövekedett vérbőség miatt alakul ki. Az emlők megnagyobbodása, egyes esetekben előtejkicsorgás valósul meg.
  • Álmosság, ami azért következik be, mert a szervezetben hatalmas változások mennek végbe, valamint a baba gyors fejlődése miatt rengeteg energiát szív el az anya testétől.
  • Puffadás, amely akár lehet a szervezetben felhalmozódott víztől is, meg persze a baba növekedésétől, amitől a várandós anyuka hasa folyamatosan elkezd növekedni.
  • Egyes nőknél előfordulhat, hogy a kávé illatától igen erős undor alakul ki még azoknál a nőknél is, akik azelőtt folyamatosan fogyasztottak kávét. Ez általában rövid időn belül elmúlik. Ilyenkor érdemes bekeverős, porokból készült instant kávékat fogyasztani.
  • Bizonyos várandós nőknél, akik a teherbe esés előtt dohányoztak, szintén kialakulhat úgynevezett cigarettaundor. Már akár attól is rosszul lehetnek,. ha a közelükben valaki elkezd füstölni.
  • A várandós nőknél sok esetben a terhesség velejárója lehet az aranyér kialakulása. A várandósság elején ezt okozhatja a lassuló emésztés, a későbbiek folyamán pedig a baba súlya kezdi nyomni az alsó testtájakat. Tüneteinek enyhítésére ma már számtalan megoldás létezik. Alkalmazhatunk ilyenkor különféle kenőcsöket, amelyek terhesség alatt is alkalmazhatók, továbbá az étrend megváltoztatásával. Ilyenkor érdemes rostokban gazdag ételeket fogyasztani.
  • A szervezetben kialakult változások, a baba növekedéséhez fontos vitaminok, nyomelemek elszívása az anya szervezetétől sok esetben okozhat fejfájást. Ilyenkor meghatározott vitaminok, pezsgőtabletták alkalmazásával ezek a tünetek megszüntethetők.
  • Bizonyos fűszeres ételek illatától kialakulhat émelygés, amelyet az étrend megváltoztatásával szintén meg lehet akadályozni. Egyes anyáknál kialakulhat, hogy bizonyos ételeket megkívánhatnak, vagy éppen undorodnak az ételtől.

A terhesség lehet méhen belüli-, illetve méhen kívüli. A méhen kívüli terhességnél a kismama sok esetben állandó orvosi felügyeletet igényel, valamint ez a fajta terhesség általában vetéléssel végződik. Ez történhet műtéti úton, vagy gyógyszeres kezeléssel, melynek hatására a petevezetékben elakadt petesejt egyszerűen felszívódik. A méhen kívüli terhesség tünetei szinte azonosak a méhen belüli terhesség tüneteivel, ám jóval fájdalmasabbak. Ezen fajta terhességet az okozza, hogy a védőburokkal körülvett petesejt nem jut el a méh belsejébe, hanem a petevezeték valamely részén megakad.
Kutatók kísérletek által bizonyították, hogy akinek egyszer már volt méhen kívüli terhessége, annak nagy valószínűséggel akár a következő is az lehet. Ennek megakadályozása érdekében akár el is távolíthatják a petevezetéket, ami azt eredményezi, hogy a nő már csak mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás