Kezdőlap / Kanári-szigetek / Látnivalók Santa Cruzban

Látnivalók Santa Cruzban

Santa Cruz a Kanári-szigetek „második fővárosa”, SantaCruz de Tenerife nevű tartomány székhelye Tenerife szigetén. A város a sziget északkeleti részén terül el, több mint 200 ezres lélekszámával, agglomerációjával a Kanári-szigetek második legnagyobb településkörzete, majd félmillió lakossal. A város egyik leginkább meghatározó nevezetessége a kikötője, amely az Atlanti-óceán legnagyobb hajóállomásainak egyike.

Turisztikai szempontból Santa Cruz-t tekinthetjük a szigetcsoport pezsgő, központi bázisának. Látnivalóit számba venni egy cikk terjedelmében szinte lehetetlen, ennek ellenére, nézzünk egy szubjektív listát arról, mit érdemes a városban mindenképpen megtekinteni.

A Tenerife Espacio de las Artes, két svéd építész, Herzog és de Meuron tervei alapján kelt életre. Tulajdonképpen egy szórakoztató és múzeumkomplexum, többek között ez ad otthont a Modern Művészetek és Kultúra Múzeumának, az Alejandro Cioranescu Island könyvtárnak, valamint a Kanári szigetek Fényképészeti Központjának. Hogy senki ne szenvedjen hiányt, az épületegyüttes részét képezik még éttermek, boltok, és egy pláza.

A Santa Cruz-i Július 25-e tér (Plaza del 25 Julio) Nelson brit admirális 1797-i támadásának leveréséről kapta a nevét. A tér a múlt század tízes éveiben épült, alapterülete meghaladja az 1300 négyzetmétert. A tér kiemelt látványossága a központi szökőkút, amely teljesen azonos a Sevillában található Maria Luisa Park szökőkútjával, a kút mellett pedig 20 mozaikpad terül el. A Július 25-e tér közvetlen közelében található még a Garcia Sanabria Park, a posta épülete, valamint a Szent-György templom.

A város egyik jelképes pontja az Auditorio de Tenerife, ami egyike a legtöbbet fényképezett látványosságnak. A 2003-ban épült előadó, hullámokban úszó vitorlákra emlékeztető szerkezete rengeteg képeslap témája. Kihagyhatatlan állomása a Santa Cruz-i túráknak, annál is inkább, mivel közel az óceánhoz, a kikötő szomszédságában található.

A santa cruz-i karnevál a világ legnagyobb fesztiváljainak sorában egyre előkelőbb helyet foglal el. 1980-ban a karnevált az óriási ranggal bíró, Nemzetközi Turistaérdekeltségű Fesztivál címmel tüntették ki, és 2009-ben jelölték az UNESCO-nál a emberiség fontos örökségének. A fesztivál grandiózus nyitóünnepséggel veszi kezdetét, ami éjjelre éri el tetőpontját, amikoris az emberek díszes ruhákban táncolják át az éjszakát. Az ünneplésestéről estére folytatódik egészen húshagyó keddig, majd másnap az entierro de la sardina-t ünneplik, azaz a szardíniatemetést, amivel hagyományosan véget ér a karnevál.

Santa Cruz rendkívüli népszerűségnek örvend a vásárlók körében is, a bevásárlóközpontok, és kisebb boltok alacsony áraikkal vonzzák a turistákat. Érdekes, hogy a Kanári szigeteken a dohányra, az alkoholra, az elektronikai berendezésekre, szépségápolási cikkekre, napszemüvegekre, vagy akár ételekre és kávéra alacsonyabb adók vannak kivetve, mint az Európai Unió országaiban.

Az éjszakai élet, mint a szigetcsoport bármely részén, itt is pezsgő, a város tömve van szórakozóhelyekkel és különböző bárokkal, pubokkal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Palmitos park

Gran Canaria szigetén nem messze Maspalomastól található a hegyek között ez a kis idillikus állatkert. …

Leave a Reply