Kezdőlap / Terhesség / Terhesség

Terhesség

Napjainkban hazánkban évről- évre kevesebb gyermek születik, mely köszönhető a karrierépítésnek, az anyagi jólét hiányának. A nők egyre későbbre halogatják a gyermekvállalást, ám egyszer eljön az az idő, amikor késztetést éreznek arra, hogy itt az ideje az anyaságnak. A terhesség a nők számára életük legnagyobb ajándéka. A terhessé válás feltételei csak azoknál a nőknél lehetséges, akik nemi érése befejeződött. Terhesség a megtermékenyülés és a szülés közötti időszak. A terhes nők teste, lelke a várandósság idején hatalmas változásokon esik át.
Feltétlenül fontos, hogy a nők, amennyiben fogamzásgátló tablettákat szedtek hagyják abba. Meg kell várni azt az időt, amikor is ezeknek a szereknek a hatása teljesen kiürül a szervezetből. Nőgyógyászok általában fél-, és 1 év időtartamot javasolnak. A fogamzásgátló tabletták szedése idején fogant magzat súlyos egészségkárosodását is okozhatják. Fontos még, hogy nem szabad a fogantatásért görcsölni. Számtalan esetben bebizonyosodott, hogy egy nő minél jobban teherbe akart esni, annál jobban nem sikerült a gyermekáldás. Sok pár életében a gyermekáldás akár több évbe is beletellhet.
Maga a terhesség a megtermékenyüléssel kezdődik, majd a megtermékenyült petesejt az anyaméhbe vándorol, mely a további fejlődésének helye. Az anyaméhbe vándorló petesejtet egy védőburok veszi körül, mely az anyaméhbe történő beágyazódás után felszívódik. Az idő haladtával a petesejt embrióvá fejlődik, melyet a magzatburok vesz körül. A magzatburok védi a magzatot mindennemű káros behatástól, amely a szervezetét érheti (megütődés). A magzat az anya testéből a méhlepényen keresztül táplálkozik. A további fejlődés alkalmával alakulnak ki a különböző szervei.
A terhesség megállapítására használhatunk a patikákban megvásárolható terhességi teszteket, amelyek már a fogantatás utáni negyedik napon pozitív eredményt mutathatnak. A legbiztosabb módszer azonban a nőgyógyászok által végzett ultrahangos vizsgálat, amellyel már száz százalékosan megállapítható a terhesség.
A terhesség másik lehetséges formája, mely a kismamára nézve akár veszélyes is lehet a méhen kívüli terhesség. Ennek során a megtermékenyült petesejt nem jut el az anyaméhbe, hanem útközben valahol megtapad, és ott ágyazódik be. Ilyenkor akár súlyos vérzés is keletkezhet a hasüregben, melyet ha nem kezelnek időben, akár halálos is lehet. Ez általában a petevezetékben történik meg, ám nagyon ritka esetben a hasfal hártyáján is bekövetkezhet. Ez a fajta terhesség az esetek nagy többségében vetéléssel végződik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás