Kezdőlap / Terhesség / Terhesség

Terhesség

Napjainkban hazánkban évről- évre kevesebb gyermek születik, mely köszönhető a karrierépítésnek, az anyagi jólét hiányának. A nők egyre későbbre halogatják a gyermekvállalást, ám egyszer eljön az az idő, amikor késztetést éreznek arra, hogy itt az ideje az anyaságnak. A terhesség a nők számára életük legnagyobb ajándéka. A terhessé válás feltételei csak azoknál a nőknél lehetséges, akik nemi érése befejeződött. Terhesség a megtermékenyülés és a szülés közötti időszak. A terhes nők teste, lelke a várandósság idején hatalmas változásokon esik át.
Feltétlenül fontos, hogy a nők, amennyiben fogamzásgátló tablettákat szedtek hagyják abba. Meg kell várni azt az időt, amikor is ezeknek a szereknek a hatása teljesen kiürül a szervezetből. Nőgyógyászok általában fél-, és 1 év időtartamot javasolnak. A fogamzásgátló tabletták szedése idején fogant magzat súlyos egészségkárosodását is okozhatják. Fontos még, hogy nem szabad a fogantatásért görcsölni. Számtalan esetben bebizonyosodott, hogy egy nő minél jobban teherbe akart esni, annál jobban nem sikerült a gyermekáldás. Sok pár életében a gyermekáldás akár több évbe is beletellhet.
Maga a terhesség a megtermékenyüléssel kezdődik, majd a megtermékenyült petesejt az anyaméhbe vándorol, mely a további fejlődésének helye. Az anyaméhbe vándorló petesejtet egy védőburok veszi körül, mely az anyaméhbe történő beágyazódás után felszívódik. Az idő haladtával a petesejt embrióvá fejlődik, melyet a magzatburok vesz körül. A magzatburok védi a magzatot mindennemű káros behatástól, amely a szervezetét érheti (megütődés). A magzat az anya testéből a méhlepényen keresztül táplálkozik. A további fejlődés alkalmával alakulnak ki a különböző szervei.
A terhesség megállapítására használhatunk a patikákban megvásárolható terhességi teszteket, amelyek már a fogantatás utáni negyedik napon pozitív eredményt mutathatnak. A legbiztosabb módszer azonban a nőgyógyászok által végzett ultrahangos vizsgálat, amellyel már száz százalékosan megállapítható a terhesség.
A terhesség másik lehetséges formája, mely a kismamára nézve akár veszélyes is lehet a méhen kívüli terhesség. Ennek során a megtermékenyült petesejt nem jut el az anyaméhbe, hanem útközben valahol megtapad, és ott ágyazódik be. Ilyenkor akár súlyos vérzés is keletkezhet a hasüregben, melyet ha nem kezelnek időben, akár halálos is lehet. Ez általában a petevezetékben történik meg, ám nagyon ritka esetben a hasfal hártyáján is bekövetkezhet. Ez a fajta terhesség az esetek nagy többségében vetéléssel végződik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogamzás

A peteérés és az ezzel járó tüszőrepedés a legtöbb esetben a várható menstruáció előtt mintegy …

Hozzászólás