Kezdőlap / Terhesség / A terhesség megszakítás

A terhesség megszakítás

A terhesség megszakítását más néven abortuszként szoktuk emlegetni. Két típusa van, a spontán abortusz (vetélés), mely valamely betegség miatt alakul ki, továbbá a művi abortusz, melyet műtéti úton hajtanak végre a terhesség 12. hetéig. A vetélés során a magzat nem feltétlenül hal el, előfordulhat, hogy korábban jön a világra, melyet koraszülésnek hívunk. A terhesség megszakítását akkor ajánlatos elvégezni, ha a szakorvos valamilyen rendellenességet tapasztal a baba fejlődése során. A kórházakban az abortusz egy napos beavatkozást igényel. Műtét után az esetleges komplikációk fellépése miatt megfigyelik a műtéten átesett nőket. A kismama persze saját akaratából dönthet úgy, hogy még így is vállalja a gyermek kihordását.
Magyarországon az abortusz elvégzését szigorú törvények szabályozzák. Amennyiben a terhesség fiatalkorúnál, olyan anyánál, akinek már számtalan gyermeke van, és a jelen gyermek úgymond nemkívánatos, avagy bűncselekmény során alakul ki, a törvény lehetőséget ad az abortusz elvégzésére.
Az abortusz megkezdése előtt az alanyon számtalan nőgyógyászati vizsgálatot végeznek, orvosi konzultációt tartanak. Mielőtt elvégeznék a beavatkozást, rengeteg családsegítővel, védőnővel kell elbeszélgetni a végleges döntés meghozataláig. Sok nő már itt meggondolja magát, és inkább vállalja a terhességet. A műtétet végezhetik altatásban, vagy erős érzéstelenítő injekció beadásával.
Az abortuszt három különféle módszerrel végezhetik.
Alulról végzett beavatkozás
Első lépésként a méhszájat kitágítják, majd egy vákuumos szívó segítségével eltávolítják a magzatot. Az esetleges magzatmaradványok eltávolítása úgynevezett kaparással történik.
Mérgezéssel történő beavatkozás
Ebben az esetben olyan szert adnak a kismamának, amellyel a magzat magától elhal, majd a méhből úgynevezett szülési folyamat által kiürül. Ezt az eljárást az erős vérzés megjelenése miatt csak kórházakban végezhetik. Másik fajtája a sóoldat beadása az anyaméhbe. Ilyenkor a magzat a magzatvíz helyett ezt a sós oldatot lélegzi be, amelytől megfullad. Bizonyos idő elteltével beindul a szülés, a halott magzat pedig megszületik.
Felülről végzett beavatkozás
Ez a császármetszéshez hasonlatos módszer, ilyenkor műtéti úton felvágják a kismama hasát, ahol megfojtják a magzatot, például a köldökzsinór elvágásával. Ezután a meghalt magzatot eltávolítják.
A terhesség megszakításának számtalan kockázata van, melyek lehetnek:
Az anyaméh, a petevezeték esetleges sérülése, mely ezen szervek eltávolításával is járhat. A későbbi gyermekvállalás így természetes úton nem történhet meg, ilyenkor kerülnek középpontba a különféle lombikbébi programok, illetve a mesterséges megtermékenyítés. Esetlegesen előfordulhat meddőség kialakulása, melynek során a nő már semmilyen mesterséges módon nem tud teherbe esni. Ilyenkor már csak az örökbefogadás lehetséges. A terhesség megszakításának legfájóbb, legsűrűbben visszatérő velejárója a pszichés, lelki betegség kialakulása. A nő életében visszatérhet ez a nem kívánt élmény. Nemritkán súlyos depresszió is kialakulhat. Felléphetnek továbbá gyulladások, esetlegesen vérzés is.
Hazánkban a vákuumos technológiát alkalmazzák az abortuszos beavatkozások alkalmával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogamzás

A peteérés és az ezzel járó tüszőrepedés a legtöbb esetben a várható menstruáció előtt mintegy …

Hozzászólás