Kezdőlap / Terhesség / A terhesség megszakítás

A terhesség megszakítás

A terhesség megszakítását más néven abortuszként szoktuk emlegetni. Két típusa van, a spontán abortusz (vetélés), mely valamely betegség miatt alakul ki, továbbá a művi abortusz, melyet műtéti úton hajtanak végre a terhesség 12. hetéig. A vetélés során a magzat nem feltétlenül hal el, előfordulhat, hogy korábban jön a világra, melyet koraszülésnek hívunk. A terhesség megszakítását akkor ajánlatos elvégezni, ha a szakorvos valamilyen rendellenességet tapasztal a baba fejlődése során. A kórházakban az abortusz egy napos beavatkozást igényel. Műtét után az esetleges komplikációk fellépése miatt megfigyelik a műtéten átesett nőket. A kismama persze saját akaratából dönthet úgy, hogy még így is vállalja a gyermek kihordását.
Magyarországon az abortusz elvégzését szigorú törvények szabályozzák. Amennyiben a terhesség fiatalkorúnál, olyan anyánál, akinek már számtalan gyermeke van, és a jelen gyermek úgymond nemkívánatos, avagy bűncselekmény során alakul ki, a törvény lehetőséget ad az abortusz elvégzésére.
Az abortusz megkezdése előtt az alanyon számtalan nőgyógyászati vizsgálatot végeznek, orvosi konzultációt tartanak. Mielőtt elvégeznék a beavatkozást, rengeteg családsegítővel, védőnővel kell elbeszélgetni a végleges döntés meghozataláig. Sok nő már itt meggondolja magát, és inkább vállalja a terhességet. A műtétet végezhetik altatásban, vagy erős érzéstelenítő injekció beadásával.
Az abortuszt három különféle módszerrel végezhetik.
Alulról végzett beavatkozás
Első lépésként a méhszájat kitágítják, majd egy vákuumos szívó segítségével eltávolítják a magzatot. Az esetleges magzatmaradványok eltávolítása úgynevezett kaparással történik.
Mérgezéssel történő beavatkozás
Ebben az esetben olyan szert adnak a kismamának, amellyel a magzat magától elhal, majd a méhből úgynevezett szülési folyamat által kiürül. Ezt az eljárást az erős vérzés megjelenése miatt csak kórházakban végezhetik. Másik fajtája a sóoldat beadása az anyaméhbe. Ilyenkor a magzat a magzatvíz helyett ezt a sós oldatot lélegzi be, amelytől megfullad. Bizonyos idő elteltével beindul a szülés, a halott magzat pedig megszületik.
Felülről végzett beavatkozás
Ez a császármetszéshez hasonlatos módszer, ilyenkor műtéti úton felvágják a kismama hasát, ahol megfojtják a magzatot, például a köldökzsinór elvágásával. Ezután a meghalt magzatot eltávolítják.
A terhesség megszakításának számtalan kockázata van, melyek lehetnek:
Az anyaméh, a petevezeték esetleges sérülése, mely ezen szervek eltávolításával is járhat. A későbbi gyermekvállalás így természetes úton nem történhet meg, ilyenkor kerülnek középpontba a különféle lombikbébi programok, illetve a mesterséges megtermékenyítés. Esetlegesen előfordulhat meddőség kialakulása, melynek során a nő már semmilyen mesterséges módon nem tud teherbe esni. Ilyenkor már csak az örökbefogadás lehetséges. A terhesség megszakításának legfájóbb, legsűrűbben visszatérő velejárója a pszichés, lelki betegség kialakulása. A nő életében visszatérhet ez a nem kívánt élmény. Nemritkán súlyos depresszió is kialakulhat. Felléphetnek továbbá gyulladások, esetlegesen vérzés is.
Hazánkban a vákuumos technológiát alkalmazzák az abortuszos beavatkozások alkalmával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás