Kezdőlap / Terhesség / Terhesség tünetei

Terhesség tünetei

Egy nő életében a gyermekáldás, az anyaság, az anyává válás szinte élete csúcspontját jelentheti. A terhesség során számtalan „szokatlan” változás történik a szervezetben. A terhesség általános velejárója a reggelenkénti rosszullét, a menszesz elmaradása. A terhesség negyven hétig tart, ám a gyermek világrajövetele történhet előbb, ekkor koraszülésről beszélünk, illetve későbbi időpontban is. A terhesség tünetei közül vannak olyanok, melyek a terhesség korai szakaszában, és vannak olyanok, melyek később jelentkeznek. A tünetek egyénenként mások és mások lehetnek. A terhességi teszt alkalmazásánál, amikor a teszt eredménye negatív eredményt mutat, viszont a vérzés továbbra is elmarad, a tesztet érdemes néhány nap múlva újra megismételni.
A terhesség tünetei lehetnek a következők:
A szokásos menstruáció elmaradása. A terhesség megállapítására számtalan terhességi teszt nyújt segítséget, melyek akár a fogamzás után pár nappal is kimutathatják a pozitív eredményt.
A női nemi szerv sötét színűvé válása, mely a megnövekedett vérbőség miatt alakul ki.
Számos nő beszámolt arról, hogy a terhesség elején mellei megduzzadtak, és sok esetben előfordult, hogy érzékennyé is vált ezen testrészük.
Álmosság, ami azért következik be, mert a szervezetben hatalmas változások mennek végbe, valamint a baba gyors fejlődése miatt rengeteg energiát szív el az anya testétől.
Állandó vizeletürítési kényszer azért alakulhat ki a terhesség későbbi szakaszában, mert a baba súlya egyre inkább elkezdi nyomni az anya húgyhólyagját.
A várandós nőknél sok esetben a terhesség velejárója lehet az aranyér kialakulása. A várandósság elején ezt okozhatja a lassuló emésztés, a későbbiek folyamán pedig a baba súlya kezdi nyomni az alsó testtájakat. Tüneteinek enyhítésére ma már számtalan megoldás létezik. Alkalmazhatunk ilyenkor különféle kenőcsöket, amelyek terhesség alatt is alkalmazhatók, továbbá az étrend megváltoztatásával. Ilyenkor érdemes rostokban gazdag ételeket fogyasztani.
Egyes nők beszámoltak arról, hogy bizonyos ételek illatától igen erős émelygés lépett fel náluk, míg néha olyan ételeket szerettek volna enni, amelyet azelőtt sohasem. Az émelygést kutatók szerint az okozza, hogy a szervezet meg akarja védeni a babát a számára veszélyesnek ítélt ételektől.
A terhesség ritkábban megjelenő jele az igen erős hányás. Mivel itt felléphet akár súlyos folyadékveszteség is, nemegyszer a kismama kórházi kezelésre szorulhat.
A testben bekövetkező változások miatt a terhesség első 3 hónapjára igen jellemző az erős fáradtságérzet. A kismamáknak ilyenkor még a legkönnyebb szokásos napi feladat elvégzése is nagy energiájukba kerül.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply