Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Tévhitek a fogyókúráról

Tévhitek a fogyókúráról

Rengetegen vagyunk, akiknek a fogyókúra állandóan visszatérő része az életüknek. Szinte minden sajtóorgánumban, reklámhordozón beleütközünk egy-egy újabb “biztos” módszerbe, amely azt ígéri, hogy rövidesen karcsún és fitten élvezhetjük életünket. Könnyen előfordulhat azonban, hogy nem a szükséges kitartás, akaraterő hiányzik, hanem a téveszmék miatt vallunk kudarcot. Ezen téveszmék fel- és megismerése nagy előrelépést jelenthet célunk elérésében.
A teljesség igénye nélkül következzenek a leggyakoribb tévhitek.

1. Néhány hét alatt akár 10-12 kilót is leadhatunk. Az ilyen gyors súlycsökkenés csupán éhezéssel érhető el, és az a hátránya, hogy a kilók ugyanolyan tempóban térnek vissza, mint ahogyan megszabadultunk tőlük. A szervezet ugyanis vészhelyzetként érzékeli az éhezést, ezért zsírokat tartalékol, és először az izomzatot kezdi felemészteni.

2. Mozgás nélkül is fogyhatunk. Ne ámítsuk magunkat, a mozgás igenis szerves része a fogyókúrának. A fizikai aktivitás mindenképpen hozzájárul a súlycsökkenéshez, és az izomzatunk is megfelelő állapotban marad. Arra azonban feltétlenül figyelni kell, hogy élelmi rostokban gazdag, de alacsony zsír- és cukortartalmú ételeket fogyasszunk.

3. A jód jótékonyan befolyásolja a fogyókúrát. Nem érdemes ezzel próbálkozni, mert a szükségletet jelentősen meghaladó jódbevitel felboríthatja a pajzsmirigy-működés egyensúlyát, amely nagy veszélyt jelenthet az egészségre.

4. A burgonya hizlal, tehát mellőzzük a fogyasztását. A burgonyát igazságtalanul kiáltják ki hizlaló ételnek, mivel 76 százalék vízből áll, zsiradéktartalma mindössze 0,2 százalék. Tíz dkg burgonya 90 kalóriát tartalmaz, hasonlóan a gyümölcsökhöz. Tíz dkg burgonyachips elfogyasztásával azonban több, mint 500 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, tehát nem mindegy, milyen formában eszünk krumplit. Legcélszerűbb főzve, párolva vagy héjában sütve fogyasztani.

5. A diabetikus termékek kevesebb energiát tartalmaznak. Ezek a termékek pusztán választékbővítők, illetve a cukorbetegek táplálkozását hivatottak megkönnyíteni, kalóriatartalmuk azonban nem kisebb azoknál a termékeknél, mint amelyeket helyettesítünk velük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás