Kezdőlap / Természetgyógyászat / Thalasso – Avagy a gyógyító víz története

Thalasso – Avagy a gyógyító víz története

A thalasso-terápia gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, az emberiség ugyanis ekkor fedezte fel a víz jótékony hatását a különböző betegségek kezelésében. A thalasso-kezelések – mai modern formájukban – azonban csak a XX. század végén robbantak be a wellness világába.

„Egyedül a természet képes meggyógyítani a betegségeket” – ezt vallotta már Hippokratész is az i.e. V. században: a nyugati orvostudomány atyja tengervizes fürdőt ajánlott az izületi problémákkal küzdő és a lumbágós betegeknek. Később, a középkorban azonban sokan óvakodtak a tenger vizétől, a hiedelem szerint ugyanis ez hordozta és terjesztette a betegségeket.

Ez, a természetes vizekkel kapcsolatos gyanakvás és bizalmatlanság a XVI. században szűnt meg, amikor Dr. John Foyer első – az ókori tudósok elméleteire alapozott – kísérleteit végezte tengervízzel. A brit orvos olyannyira hitt a víz egészségre gyakorolt jótékony hatásában, hogy a papoknak is azt javasolta: a keresztelendő kisbabákat teljesen merítsék el a vízben, hogy így előzzék meg a csecsemőkori és az örökletes betegségeket.

A ma használatos thalasso-terápia kifejezést 1865-ben alkotta meg egy fiatal orvos, Joseph de la Bonnardière. A XX. század végén már orvosok Európa-szerte ismerték el hatását, és ajánlottak thalasso-terápiát betegeiknek. A XX. század háborús időszakaiban azonban a fürdőintézmények sorra zárták be kapuikat, míg a penicilin és az antibiotikumok felfedezése komoly konkurenciát jelentettek a tengervizes kezelések számára.

A XX. második felében azonban újra felélénkült a tengervíz iránti érdeklődés. A thalasso-terápiák manapság egyre divatosabbak, jótékony hatásuk már nem vita tárgya. Az egyhetes, illetve néhány napos tengervizes kezelések többféle célt szolgálhatnak: stressz-űzés, reumás panaszok enyhítése, hátfájás vagy alvászavarok megszüntetése. A tengervíz tehát közérzetjavító, egészségmegőrző és nem utolsó sorban pihentető hatású.

Egészségünk és közérzetünk javítását kellemes nyaralással is összeköthetjük. Tunézia, Marokkó, Törökország és Ciprus csak néhány azok közül az egzotikus országok közül, amelyekben jótékony hatású tengervizes kezeléseken vehetnek részt a turisták, de ugyanígy felsorolhatnánk Olaszországot, Spanyolországot vagy Görögországot, az egyébként is közkedvelt úti célok közül. A thalasso-terápiák növekvő népszerűsége miatt a szolgáltatások és a kényeztető kezelések világszerte egyre magasabb színvonalon folynak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lándzsás Útifű

Az egyik legismertebb gyógynövényünk,a lándzsás útifű-és közeli rokona a nagy levelű útifű.Bárhol megtalálható a kertekben …

Hozzászólás