Kezdőlap / Tudomány / Többszörös rendszerek

Többszörös rendszerek

A többszörös rendszerek azok a csillagcsoportok, ahol két vagy több csillagot kölcsönös gravitációjuk tart össze. A két csillagot tartalmazó rendszereket kettős csillagoknak nevezzük. Bár kevés csillag tűnik többesnek, a Tejútrendszer csillagainak több mint 60%-a ilyen rendszerekhez tartozhat. A kettőscsillagok egymástól mért távolsága változhat, egymás körüli keringési periódusuk néhány órától évmilliókig terjed. Vizsgálatuk lehetővé teszi a csillagok tömegének és átmérőjének meghatározását, és bepillantást enged a csillagok fejlődésébe.
Bár a Tejútrendszerben sokmillió többszörös rendszer található, nem mindegyik áll csupán két, egymás körül keringő csillagból. Ami viszont távcsővel kettőnek látszik, arról az alaposabb vizsgálat kiderítheti, hogy valójában három, vagy még több csillagból álló rendszerről van szó. Az egyszerű kettős rendszerekben két csillag kering egymás körül, pontosabban a rendszer tömegközéppontja körül. Ha a csillagok tömege hasonló, akkor ez a pont valahová a két csillag közé esik. Ha a tömegük nagyon eltérő, akkor a közös tömegközéppont akár a nagyobb csillag belsejébe is eshet. Ezért a nagyobb tömegű csillag pozíciója a keringés következtében alig ingadozik, a pálya menti mozgás oroszlánrészét a kisebb tömegű társ vállalja magára. A többes rendszerekben sokkal bonyolultabb pályák alakulnak ki. Négyes rendszerben például előfordulhat, hogy két pár egymás körül kering, míg az egyes párok tagjai saját közös tömegközéppontjuk körül keringenek.
A gyönyörű Albireo csillagpárt (kép) egy aranyló fényű óriáscsillag és egy halványabb, kék törpe alkotja. Az Albireo csillagainak keringési periódusa 7300 év.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás