Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Tojásos galuska, vagyis nokedli elkészítése

Tojásos galuska, vagyis nokedli elkészítése

A galuskát tájegységenként többféle képen nevezik attól függően, hogy milyen az elkészítés módja. Most a tojásos galuska vagy más néven tojásos nokedli elkészítését ismerhetjük meg.

A galuska elkészítésének fő mozzanata, hogy a kifőzéshez szükséges tálba tegyünk fel forrni vizet. Amíg a víz forrni kezd addig a tojásos galuska hozzávalóit, jól keverjük össze. A finomlisztet (van, aki réteslisztet használ), egy tojást és 2 dl vizet kell csomómentesre kikevernünk. Nem szabad túl lágynak és túl keménynek lennie a tésztának. A kikevert tésztát minél előbb ki kell főzni. A főző víz mihelyt forrni kezd, tegyen bele egy kanálnyi sót és olajat, vagy zsírt (a só a tészta ízesítését szolgálja az olaj a kiszaggatott tészták összeragadása ellen, van).

Az elkészült tésztát mindenki saját belátása szerint szaggathatja ki (van, akik erre a célra készített galuskaszaggatóval szaggatja, és van, akik nyeles vágódeszkáról késsel vagy kanállal szaggatja.), a forró sós vízbe. A szaggatás közben néha keverjük meg a forró vízbe szaggatott tésztát, hogy ne tapadjanak össze. Miután beleszaggattuk a galuskákat a forró vízbe, addig kell várnunk, amíg fel nem jön az összes a főzővíz felszínére és akkor már készen, van a galuskánk. Tésztaszűrővel vegyük ki a galuskákat a forró vízből, és hideg vízzel öblítsük, le. Tegyük egy kevéske olajjal felhevített serpenyőbe vagy hőálló tálba. Pár percig hagyjuk, hogy átvegye a serpenyő hőfokát, és néhányszor keverjük össze. Amíg a galuskánk felveszi a serpenyő hőjét, addig üssünk fel 3 tojást, és csipetnyi sóval verjük fel. A felvert tojást öntsük a felforrósított galuskára és állandó kevergetés mellett, süssük rá a galuskákra. Ugyan úgy mintha rántottát készítenénk csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg a tojás a tésztával. A frissen elkészült tojásos galuskánkat friss salátával vagy ecetes esetleg kovászos uborkával tálalhatjuk.

Tojásos galuska recept hozzávalói: 50dkg finomliszt vagy rétesliszt, 4db tojás, só, 2 dl hideg víz, fél dl étolaj, vagy (esetleg sertészsír).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás