Versszínház

A versszínházat Turek Miklós alapította, mely egy modern színházi műfajt képvisel. Fejében 2004-ben született meg a gondolat, hogy olyan színpadi előadásokat kell összeállítani, amely színpadra viszi mindazt, ami egy-egy költő átéléséhez és megértéséhez feltétlenül szükséges. Így az előadások keretében megismerhetjük az élete főbb állomásait és történéseit, költészetét, a kor lenyomatát, amelyben élt és alkotott. Ez nem pódium előadás és nem is előadóest. Az előadásban minden benne van, ami kell, ehhez egy ember és minimális technika szükséges. Nagy fejezet volt a színház életében, amikor közönség elé vitték Faludy György életét, költészetét és munkásságát, ez az előadás határozta meg a további tevékenységet is, hiszen a nézők óriási ovációval fogadták. Azóta eltelt hét év, a versszínház pedig komoly koncepcióvá fejlődött ki. Olyan nevek vannak még Repertoáron Faludy mellett, mint József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor. Az előadásokat több, mint öt országban, legalább 80 helyszínen megtartották, körülbelül 12.000 ezer ember előtt. Munkájuk több fesztiválon tarolt.
A versszínházi műfaj születése körülbelül az ezredfordulóra tehető, 2004. augusztus 18-án volt az első nyilvános előadás. Szövegkönyvük általában egy-egy költő alkotásaiból áll, a dramaturgia fontos része a költő életének fontos mozzanatai. Ezek az előadások egyszerre adják a színházi élményt, mutatják be a költő életét és a legfontosabbat: a költemények születését meghatározó tényezőket. A Faludy Györgyről szóló eladásával elnyerték a Fringe Fesztiválon a legjobb férfi előadónak járó díjat, valamint elnyerték a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is.
Magyarországon az előadások több, mint 120 alkalommal kerültek színpadra, a magyarországi középiskolákban pedig az irodalomé- és a történelemoktatás kiegészítő segédanyaga.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás