Kezdőlap / Vitaminok / Túladagolhatjuk-e a vitaminokat?

Túladagolhatjuk-e a vitaminokat?

Hiába hasznosak és nélkülözhetetlenek, a vitaminokból nem csak a túl kicsi, de a túl nagy mennyiség is nem várt következményekkel járhat. Ha valaki például rengeteg béta-karotinban gazdag sárgarépalevet iszik, a tenyere és a talpa narancssárgás színűvé válik. Ez a jelenség visszafordítható és nem ártalmas, ám vannak olyan vitaminok, amelyek túladagolása komoly következményekkel jár.
Az A-vitamin túladagolása (az ajánlott mennyiség ötszöröse esetén) májkárosodáshoz, hajhulláshoz, homályos látáshoz és fejfájáshoz vezethet. Ezért nem ajánlott túl nagy mennyiségben étrenkiegészítőként szedni.
B6-vitaminból 400gramm fogyasztása -ami az RDA által ajánlott mennyiség négyszázszorosa – láb- és kézzsibbadást eredményez, járási nehézséget okozva.
A C-vitaminról sokáig azt tartották, hogy nagy mennyiségben vesekövet okoz, de ezt a kutatások nem mutatták ki egyértelműen. Gyomorfájást és hasmenést azonban kiválthat.
A D-vitamin túladagolása esetén (az ajánlottnak 125-szörösére vonatkozó vizsgálatok alapján) a kalcium lerakódása figyelhető meg, ami akadályozza az izmok működését, ideértve a szívizmot is. Míg napozással nem tudjuk a D-vitamint túladagolni, étrendkiegészítőkkel azonban lehetséges.
B3-vitaminból vagy niacinból van, hogy orvosok írnak elő 2000 mg-ot a koleszterinszint csökkentésére, ami az RDA által ajánlott mennyiségnek százszorosa. Ebben az eseten azonban fennáll a sárgaság vagy a májkárosodás veszélye.
Azoknál, akik vasból a vérszegénység kezelésére nagy napi 100 mg-nál többet szednek (ami az ajánlott ötszöröse) – sokszor éveken keresztül – a vas gátolja a cink felszívódását, ami viszont az immunrendszer egészséges működéséhez és a sebgyógyuláshoz fontos lenne.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás