Tüskevár

Fekete István nagyszerű és felejthetetlen könyvéből készült film – nem csak gyerekeknek. 1967-es fekete-fehér ifjúsági sorozat.
A sorozat ereje – a remek alapot adó könyvön kívül persze – alighanem a színészek játékában rejlik. Mindenki annyira azonosul a szerepével, hogy ez az egyben hozzák azt a figurát, akit az olvasáskor maga elé képzelhetett a közönség. Seregi Zoltán remek ’Tutajos-alapalanyag’ volt: az agyon aggódott nevelésnek köszönhetően épp annyira kelekótya, figyelmetlen, sértődékeny és naiv, amilyennek lennie kell. Mindazonáltal a sorozat végére szépen kikupálódik, megerősödik, hogy saját szülei is alig ismernek rá. Bütyök karakterét is mintha csak Barabás Tiborra szabták volna: a jólelkű igaz barát, aki mindig kiáll Tutajos mellett, ám kissé érzelmessé válik, mikor beállít az életébe a nagy szerelem, Katica szerepében. Bánhidi László pedig egy az egyben maga Matula bácsi: a megfontolt, sokat látott bölcs öreg, aki a maga módszereivel hat a fiúkra, és felesleges udvariaskodás helyett mindig az egyenes utat választja.
A filmsorozatban megannyi felejthetetlen jelenet van: amikor Tutajost megharapja az első csukája, amikor meglövik a barna kányát, Bütyök balesete a tüskevárban, küzdelem a tizenhat kilós harcsával, Katica és Bütyök bimbózó szerelmének megnyilvánulásai, az önfeledt fürdések a nagy folyóban, és a rákászás. Idilli környezetet nyújt a kunyhó, a vízpart, a nádasok; és megannyi szép felvétel készült a természetről: a madarakról, halakról, a leskunyhóról.
Ez az a sorozat, amit minden fiatalnak látnia kell. És ha egyszer látta, utána minden nyáron újra akarja élni a kalandokat a főhősökkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szellemekkel suttogó

Ez a sorozat a szellemek világába repíti a nézőt. Mindenkit foglalkoztat mi van a halál …

Leave a Reply