Kezdőlap / Pénzügy / Biztosítás / Unit-linked életbiztosítás: sokaknak van, mégse ismerjük

Unit-linked életbiztosítás: sokaknak van, mégse ismerjük

Az Aviva biztosító a múlt hét végén tette közzé legutóbbi felmérésének eredményét a lakosság befektetési szokásairól, pénzügyi ismereteiről. A felmérés eredménye ismét rámutatott, hogy a magyar pénzügyi kultúra még eléggé gyerekcipőben jár.

Mi is az a unit-linked életbiztosítás?
Egy olyan – kifejezetten hosszú távra javasolt – megtakarítási forma, melyben a biztosító társaság a befizetett díjak jelentős részét az ügyfél által választott befektetési alapok befektetési jegyeiben helyezi el. Ezek az alapok pontosan meghatározott eszközöket (pl.: kötvény, részvény, stb.) vásárolnak, így az ügyfél láthatja mi áll a befektetése hátterében, ami által (elméletben) úgy hozhatja meg a pénzének elhelyezéséről a döntést, hogy tisztában van annak kockázataival, lehetőségeivel.

A probléma az, hogy a felmérés rámutatott, hogy ugyan az emberek negyede rendelkezik ilyen jellegű életbiztosítással, és újabb ötöde tervezi a szerződéskötést, de jelentős részük nem is ismeri a fent is említett (részvény, kötvény) befektetési eszközöket. Ebből már a gazdasági válság kirobbanásakor is komoly problémák adódtak, azonban ezek könnyen megismétlődhetnek. Aki egyszerűen csak fizeti a biztosításba a pénzt abban a hitben, hogy az ott biztonságosan termeli a hozamokat, az nagyon meglepődhet egy árfolyamesés esetén.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes ezért előre alaposan tájékozódni. A unit-linked életbiztosítások hosszú távú szerződések, amik nagyban elősegíthetik egy-egy komolyabb anyagi szükségletet igénylő cél elérését, ezért megéri rááldozni egy órát, hogy pontosan megértse működésüket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jogvédelem biztosítás?

Magyarországon sokféle biztosítást köthetünk már meglehetősen régóta. Szinte minden sarkon vásárolhatunk magunknak és családunknak élet-, …

Hozzászólás