Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Védelem a szabad gyökök ellen

Védelem a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök elleni védelmünket az antioxidánsoknak nevezett különleges mikrotápanyagok jelentik. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek meg tudják óvni az ételeket – elsősorban a zsírokat és az olajokat – az oxidálódástól, vagyis az avasodástól. Amint az elnevezésükből is kiderül, azáltal nehezítik meg a szervezetünket alkotó anyagok oxidációját, hogy meggátolják egyesülésüket az oxigénnel. Ily módon megfékezik a láncreakciót. A szabad gyökök támadása elleni első védelmi vonalba általában a következő tápanyagokat sorolják: a C- és az E-vitamint, a béta-karotint és a szelént.
Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Minisztériuma 1991 szeptemberében 1,65 millió fontos kutatási programot indított annak kiderítésére, hogyan védelmeznek bennünket az antioxodáns tápanyagok különféle betegségektől, mint például a szívinfarktus, bizonyos fajtájú rákos daganatok, és a reumás ízületi gyulladás. Ez a kutatás része egy szélesebb európai kezdeményezésnek, mely az antioxidánsok szerepét vizsgálja. Összesen félmillió ember étkezési szokásai kerülnek vizsgálat alá. Jelenlegi tudásunk alapján arra számíthatunk, hogy bebizonyosodik: ha több antioxidánsokban gazdag ételt fogyasztunk (gyümölcsöket, zöldségeket és növényi olajokat), védettebbek leszünk a tüdő-, a gyomor- és a vastagbélrákkal, valamint a nyelőcső-daganatokkal szemben.
Az Új tudomány 1991. november 30-i száma szerint:
„A brit kutatók arra számítanak, hogy az egész Európára kiterjedő felmérés igazolni fogja a gyümölcsökben és zöldségfélékben található vitaminok régóta gyanított áldásos hatásait. Leghatékonyabb antioxidáns tápanyagnak a C- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin tűnik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás