Kezdőlap / Internetes üzlet / Facebook / Védjük a profilunkat

Védjük a profilunkat

Idén január közepén a Facebook bejelentette, hogy a felhasználók biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül is használhatják kedvenc közösségi portáljukat. Azt ezt követő napon pedig ennek ellenére ügyes hackkereknek sikerült feltörniük Mark Zuckerberg rajongói honlapját. Az elkövetőknek valószínűleg semmi komoly céljuk nem volt ezzel a mozdulattal, csak egy üzenetet helyeztek el az üzenőfalon.
A lényeg az, hogy ez csak egy példa azok a sérelmek közül, amik az online közösségi életünket érheti. Sok esetben ugyanis elég, ha valaki sok adatot ad meg a profiljában, mert a hackker már kér is egy új jelszót. Ekkor elég egy titkos kérdésre válaszolni, a válasz pedig az esetek többségében a profilunkba van rejtve, úgyhogy csak totóznia kell néhány percig a delikvensnek. A visszaélések mértéke változó, az egyszerű üzenetírástól elkezdve a pikáns fotók terjesztéséig bármi lehet a repertoárban.
De a fentebb említett funkció segítségével már gyakorlatilag lekövethetetlen a közösségi oldalon végzett műveletek lefigyelése vezetékes helyi vagy a titkosítatlan vezeték nélküli hálózatokra kapcsolódó harmadik felek részére. Ami fontos, hogy ez a funkció alapértelmezetten ki van kapcsolva minden felhasználói fiókban, de a Fiókvédelem menüpont Fiókbeállítások része alatt bekapcsolhatjuk. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a biztonságnak ára van: lelassíthatja a rendszert, és nem minden Facebook alkalmazás kompatibilis vele. Tehát nem biztos, hogy minden játék, kvíz vagy teszt futni fog ebben a módban.
De ez azért nem nagy ár a személyes adataink biztonságáért.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Facebook megújulása

Először Új-Zélandon kezdték el azt átállást a múlt éjszaka, és egyelőre nem lehet tudni, milyen …

Leave a Reply