Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vérrögképződés

Vérrögképződés

A telített zsírsavakban szegény, rostokban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend csökkenti az érelmeszesedés veszélyét. Az érelmeszesedés során zsíros lerakódások képződnek az érfalon, mai trombózist okozhat akkor, ha a lerakódás nagyon beszűkít egy eret, és benne a véráramlást akadályozó vérrög képződik. Fogyasszunk minél kevesebb telített zsírsavakban gazdag táplálékot, és kerüljük a nagyon sós élelmiszereket is, mivel a só növeli a vérnyomást.
Nem minden zsír ártalmas. Egyes többszörösen telítetlen zsírsavak, például az ómega-3 típusúak csökkentik a vérlemezkék tapadóságát, és ezáltal mérséklik a vérrögképződés veszélyét. Ilyen zsírsavak a tengeri halakban találhatóak. Törekedjünk arra, hogy étrendünkben hetente kétszer-háromszor szerepeljenek ilyen halak.
A nyers hagyma sokak szerint védelmet nyújt a zsíros ételek káros hatásai ellen azáltal, hogy gyorsítja a vérrögök lebontását. A nyers fokhagymát is alkalmasnak tartják a trombusképződés kockázatának csökkentésére. Ám számottevő hatás eléréséhez naponta tízgerezdnyit kellene fogyasztani belőle.
A trombózis veszélye az életkorral együtt nő, de fokozza a kockázatot az elhízás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód is. Az éveket nem lehet megállítani, a trombózisveszély azonban jelentősen csökkenthető a dohányzás abbahagyásával, az egészséges testsúly megőrzésével is rendszeres mozgással. Az alkohol igen mértékletes fogyasztása (legfeljebb napi egy-két pohár bor) csökkentheti a trombózisveszélyt azáltal, hogy tágítja a kis ereket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply