Vígszínház

A Vígszínház a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike, a fővárosban a Szent István körúton található. A Vígszínházat 1896-ban kezdték el építeni a bécsi Fellner és Helmer iroda tervei alapján. Az épület a késő historizmus alkotása, mely jellegzetes elemekkel bír. Ilyen a magas színpadi traktus, ez magában foglalja a zsinórpadlást, az alacsonyabb nézőtéri traktust és a kupolás-tornyos fedettségű előcsarnokot. Az épület belsejében is bevezettek olyan strukturális megoldásokat, amely ezt az épületet megkülönbözteti a többi színháztól. A társadalmi hierarchia a színházépületen belül is kifejeződött. A nézőtér is a hagyományos páholysorral készült, az aranyozás rengeteg a teremben, ezzel is erősítve a fényt. A II. világháború utolsó napjaiban egy bomba találta el az épületet, ezután újraépítették 1951-ben és utána megnyílt és a Magyar Néphadsereg Színháza néven üzemelt, „születési nevét” csak 0961-ben kapta vissza. Az épület felújítására ’94-ben került sor.
A Pesti Színház 1967-ben nyílt meg, mint a Vígszínház kamaraszínháza, körülbelül 560 férőhellyel. A ’70-80-as években rengeteg kortárs magyar és külföldi ősbemutatóra került itt sor. Ilyenek voltak a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Harmincéves vagyok, Jó estét nyár, jó estét szerelem, valamint a mai napig telt házakat vonzó előadás, a Padlás. A Vígszínház másik meghatározó darabja a Játszd újra, Sam, amelyet 23 éve játszanak folyamatosan.
A 21. században jellemző tendencia sajnos, hogy csökken a színházak látogatottsága, a közönség nagy része elvész. Ennek ellenére ebben a színházban az előadások sikeresek, a közönség létszáma pedig szép.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás