Befőzés

Bármennyire jók is a konzervek, néhány üveg különleges befőtt vagy lekvár, savanyúság eltevésére a legtöbb háziasszony nem sajnálja az időt, és szinte mindenkinek van egy-egy féltve őrzött receptje a befőzés különböző módjairól.
A befőzés sikere érdekében néhány szabályt be kell tartanunk:

1. A befőzésre szánt gyümölcs, zöldség- vagy főzelékféle teljesen friss és hibátlan legyen!
2. A friss árut késedelem nélkül, azonnal tartósítani kell, a legnagyobb gondot fordítani a konzerválandó anyagok, a használt eszközök, üvegek stb. tisztaságára.
3. Fontos, hogy az üvegek légmentesen zárjuk le, és a recept előírása szerint a megfelelő ideiig gőzöljük a konzervet
4. Mindig kristálycukrot vagy kockacukrot használjuk, porcukor nem alkalmas.
Ha cukorszirupot főzünk, a tetején képződött szürkés habot szűrőkanállal szedjük le.
Nedves gőzölésre bármilyen megfelelő nagyságú edényt használhatunk.
Az edény aljára helyezünk rácsot vagy lécdarabokat, és erre állítsuk az üvegeket nem túl szorosan egymás mellé. Az üvegek közé tegyünk papírt vagy ruhát azért, hogyha gőzölés közben összeütődnének ne repedjenek meg. Az edénybe annyi vizet öntsünk, hogy az üvegek kétharmadáig érjen. A gőzölési időt mindig a víz felforrásától kell számítani. A gőzölő edényt jól záródó fedővel takarjuk le.
Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Száraz gőzölésre legalkalmasabb egy ruháskosár, amit párnákkal vagy pokrócokkal bélelünk ki. Ebbe tesszük a forrón betöltött és gondosan lekötözött, tisztára törölt és újságpapírba göngyölt üvegeket. A tetejét is párnával, takarókkal borítjuk be.24 óráig hagyjuk így, azután szedjük ki az üvegeket, és rakjuk kamrába.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk a siker nem marad el.
Így bármilyen gyümölcsöt,( alma, meggy, cseresznye, körte, málna, ribizli, őszibarack, sárgabarack, birsalma, szilva, ringló,)
zöldséget( uborka, paprika, paradicsom, káposztafélék, karfiol, borsó, zöldbab, gomba, kovászos uborka, vegyes saláták, sőt még leveszöldséget is tehetünk üvegbe) tartósíthatunk magunknak és családunknak télire.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Hozzászólás