Kezdőlap / Internetes üzlet / Facebook / Vírusok, kártevők, adatlopás

Vírusok, kártevők, adatlopás

A Facebook nemcsak a világ egyik legnagyobb szociális hálózata, hanem számítógépes rendszer is, tehát tartalmaz olyan elemeket, csapdákat, amelyek veszélyesek a felhasználók számára, adatvesztést okozhat számukra. Bár a biztonsági szerverek igyekeznek kiszűrni ezeket, de bármilyen furcsán hangzik legjobban a felhasználó tudja megvédeni magát. Ilyen veszélyt hordozhat magában a különböző videók megtekintése akár. A kezdetleges, vagy naiv felhasználó csak le szeretné játszani a videót és ehelyett egy láthatatlan like gombot nyom le, videó pedig nincs. Ezt a jelenséget clickjackingnek nevezzük. 2011. májusában például olyan rés volt a rendszerben, amely éveken keresztül lehetővé tenné azt, hogy kívül állók, így például a hirdetők, hozzáférjenek az összes felhasználó adataihoz minden esetben, a fióktulajdonos engedélye nem is kellett hozzá. Visszaélhettek, csevegésekkel, üzenetekkel, sőt akár profilképekkel is. A hibát végül a Symantec próbálta elhárítani, de hivatalosan is bejelentették, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy a már fent említett dolgok bekövetkeztek volna. A Facebook ezek után a fejlesztők blogjában bejelentette, hogy a gondokat okozó rendszerüket frissíteni fogják, ezt októberig szeretnék megtenni.
A legújabb Facebook-vírus azonban emailben érkezik, neve Asprox.N, ez egy trójai vírus. Az email tartalma a következő: a felhasználóval közlik, hogy fiókja spam-ket terjesztett, ezért belépési adatait megváltoztatták, új jelszavát a csatolt dokumentumban találja. Ekkor a vírus letöltődik és a dolguk elvégezték. 2010-ben már egyszer feltűnt, majd ez évben visszatért a dislike spam, vagyis a rendszer azt kéri a felhasználótól, hogy az alkalmazást kapcsolja be, de ezzel sajnos csak levélszemetet generál és kezdődik elölről az egész.
2010-ben már feltűnt és 2011-ben ismét visszatért a dislike spam, ami azt kéri a felhasználótól, hogy kapcsolja be az alkalmazást, ezzel viszont valójában csak levélszemetet generál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Facebook megújulása

Először Új-Zélandon kezdték el azt átállást a múlt éjszaka, és egyelőre nem lehet tudni, milyen …

Leave a Reply