Visegrád

A Duna-kanyar az ország legnagyobb forgalmú, táji, természeti és történelmi látnivalókban leggazdagabb üdülő- és kirándulóhelyeink egyike.
Visegrád község a Dunazug-hegység északkeleti szögletében a Visegrádi-hegységnek a Dunára néző hegyei (Vár-hegy,328m) alatt fekszik. Nagymarossal szemközt, a Duna áttörésének legszebb, legfestőibb pontján. Jelentőségét, látogatottságát sokban növeli a fővároshoz való közelsége, kitűnő megközelíthetősége.
Visegrád látnivalói több szinten helyezkednek el. Az alsó szint a községen végigvonuló Fő utca. A második szint valamivel magasabban fekszik, zs ún. Salamon- torony és környékének megtekintéséhez emelkedő útvonalon, kissé fölfelé kell menni. A 328m magas Vár-hegy tetején álló várromhoz jól kiépített sétaút (erős kapaszkodó) vezet.
A kirándulók többsége vízi-úton érkezik, ezért a sétát a hajóállomások kezdjük. Az útelágazásnál álló Mátyás-szobornál ,a Salamontorony utcán át a várba vezető középkori országút mentén haladva, a régi Déli-kapu helyén az 1930-as években épített ,romantikus vonalú kapun át az Alsó-várba érünk. Az Alsó-várhoz tartozik a két-emelet magasságban ma is álló Északi kaputorony, amelyet valószínűleg a XIV. században építettek.
Az Alsó-vár különböző pontjairól jó kilátás nyílik az északkeletre fekvő Sibrik dombra,amelyen 1951-ben a régi római kori tábor maradványait tárták fel. A szabálytalan háromszög alakú tábor hosszanti falait legyező alakú saroktornyok és a falak elé épített patkó alakú tornyok védték.
Ha a Panoráma úton közelítjük meg a Fellegvárat,akkor a Keleti-kapun át lépünk a vár területére. A XV. század első évtizedében Zsigmond király által épített várkapu a középkori Magyarország egyik jelentős építészeti emléke.
A Fellegvárból kilépve kellemes sétával érjük el a Nagy-Villámot. Közvetlen közelében emelkedik a 378 m magasan épített kilátótorony. A kilátó teraszáról gyönyörű körpanoráma tárul fel a Duna-kanyarra, a körülöttünk hullámzó hegyvidékre , a Dunán túl a Börzsöny hegységre, előtérben a Szentmihály-heggyel,és a távolabb a Cserhát hegységre,sőt tiszta időben a Mátra csúcsára is.
Visegrád környékén változatos,szép kirándulási pontok felé vezetnek a jelzett turistautak. A Fellegvár Keleti kapujától az országos kék jelzésen tíz perc alatt érjük el a 345 m magas Fekete-hegyet (szép kilátás a várra) Aki hosszabb kirándulásra vágyik ,innen tovább ,a jelzés mentén a Sós-hegyre (429m) ér. Tovább a Sóstó-rét és az 523 m-es Borjú-fő következik. A turistaút tovább a Barát-halmon,a Hajlékos -bércen át vezet az 584 m magas Urak-asztala tetejére,még tovább a Pap-rétre, ahonnan az Apátkúti-vülgy erdészeti útján térhetünk vissza Visegrádra. (az egész túra 4 órát vesz igénybe.)
Visegrádon kellemes,hangulatos kisvendéglők,kávézók várják a megfáradt turistákat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás