Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Túrahelyek a III. kerület szomszédságában

Túrahelyek a III. kerület szomszédságában

Budapest III. kerülete, és leginkább Békásmegyer több szempontból is kedvelt lakókörnyezet. Nem csak az ófalu egyedi atmoszférája, a zöld lakóparkok, vagy a sokat látott beton-regeteg panelegyüttesek miatt szeretik ezt a városrészt az emberek, hanem a természet közelsége miatt is, mintha az ember nem is Budapesten járna, hegyek és dombok veszik körbe az embert, mely a környezetében élők számára is rendkívül kedvelt kiránduló hely a mai napig.

Békásmegyer szomszédságában található a Róka-hegy, melynek egykori bányája szinte egész Budapestről látható. A területen egykoron mészkőfejtés működött, ma már ez csak a turisták által kedvelt látványosság, ahol számos lehetőség van a nézelődésre, kikapcsolódásra, akár szalonnasütésre is. Az ófaluból mintegy fél óra alatt megközelíthető a hajdani bánya területe.

A Buda felőli hegyek és kirándulóhelyei azonban ennyiben nem merülnek ki. Tulajdonképpen a Róka-hegy másik oldalán újabb és újabb hegyek várnak, hogy felfedezzük őket. Itt terül el a Kis- és a Nagy-Kevély, melyek közül az utóbbi több, mint 530 méter magasra nyúlik. A terület jellemzője, hogy szinte Békásmegyerről, gyalog is neki lehet indulni a túrázásnak, ehhez a Róka-hegyen át vezet az út, és légvonalban nem több három kilométernél, persze ez a kacskaringós hegyi útvonalakon és felfelé menet közben sokkal hosszabb.

A Nagy-Kevély területén többféle útvonal is keresztül fut, melyeknek a bátrabbak akár biciklivel is nekivághatnak. Itt találhatóak a mészkő Teve-Sziklák, melyekről csodás panoráma tárul a kiránduló elé. Az útvonalak mentén számos pihenőhelyre és piknikező helyre bukkanhatunk, illetve egy leégett túristaház romjaira is rálelhetünk. A hegyen több barlang is található, valamint a környék egy jellegzetes látványossága az Egri csillagok filmváltozatának egykoron helyszínt adó felépített díszlet-vár is.

Békásmegyertől Észak-Nyugatra tehát számos lehetőségünk akad kirándulni, hegyet mászni, erdőt járni, számtalan turista útvonal vezeti végig az embert a környező hegyek között, és ez újabb bizonyíték arra, hogy fővárosunk mennyire gyönyörű területen fekszik. Az azt körülölelő hegyek és erdők szépsége, érintetlensége igazi természetközeli kikapcsolódást nyújthat a főváros forgatagában megfáradt embereknek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás