Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Napenergia a mindennapokban

Napenergia a mindennapokban

Manapság egyre gyakrabban kerül a figyelem középpontjába a környezetvédelem. Na és persze ezzel kapcsolatban a rengeteg szennyező anyagról is szó esik, amik egytől egyig nem megújuló energiahordozókból származnak. Sokan kérdezik: mi a megoldás? A válasz igen egyszerű. Olyan energiaforrásokat kéne használnunk, amik nem szennyezik a környezetet, ezeknek pedig jelentős előnye, hogy nem fogynak el, vagyis megújulnak.
Nézzük csak például a napenergiát. Attól nem kell tartanunk, hogy egyszer csak nem süt tovább, valamint az is fontos, hogy senki sem számolja, mennyi napenergiát használunk fel, tehát fizetni sem kell érte. Persze mindenkinek a napkollektorok jutnak eszébe ilyenkor. És valójában ez érthető is, hiszen a mai világban még a civilek közt is egyre elterjedtebb, hogy így fűtsék otthonukat, így melegítsék a vizet vagy esetleg így termeljenek maguknak elektromos áramot. De sajnos nem engedhet meg magának mindenki ilyen luxust. Hiába is csábít az ingyen áram, ha előtte elegendő pénzre lenne szükség a napkollektorok beszerzéséhez.
Azt talán észre sem vesszük, hogy a napenergiát nem csak így lehet hasznosítani. Ezer és ezer példa van rá, amikor az egyszerű ember otthonában igénybe veszi a napsugárzás nyújtotta lehetőségeket. Senkinek sem jut eszébe nyáron a strandon, hogy a vízben azért tud fürdeni, mert a Nap felmelegítette annyira, hogy elviselhető legyen. Ha pedig a strandon járunk, nézzünk csak körül! A rengeteg napozó ember mind kihasználja, hogy a napsugárzás hatására barnább lesz. A barnaságon kívül persze meleget is kapunk, ráadásul nem csak nyáron. Annak ellenére, hogy a téli időszakban meg akarunk fagyni, mégis felhasználjuk a napenergiát. Ilyenkor fóliákban és üvegházakban termelnek növényeket, így nem kell megvárnunk a nyarat a friss zöldségekért és gyümölcsökért.
Ha azonban valaki úgy gondolná, hogy nem csak az efféle egyszerű módjait szeretné kihasználni a Nap hasznosításának, akkor érdemes mégis elgondolkozni egy napkollektoron. Pár érdekességre ugyanis fény derült az elmúlt évszázadok kutatásai során. Például számítások szerint egy teljesen átlagos házat elég napsütés ér, hogy annyi áramot termeljen egy megfelelő berendezés, ami elegendő a teljes háztartás energiaszükségleteinek fedezésére. Sőt, ami még jobb: nem is csak elegendő, hanem háromszorosa.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás