Visszás étvágy

A pikában szenvedő betegek tápértékkel nem rendelkező, bizarr, ételnek nem minősíthető anyagokat, például a mosáshoz használt keményítőt, agyagot, földet, jeget, festéket, vakolatot, szőrt, kavicsot esznek vagy kívánnak meg. Az ilyen anyagok elfogyasztása általában hasi fájdalmat okoz.
A pika leggyakrabban egy- és hatéves kor közötti gyermekek esetében fordul elő. Nem szabad azonban ezt a kifejezést használni a 18 hónaposnál fiatalabb csecsemőkre és kisgyermekekre, akik mindent a szájukba vesznek, ez ugyanis normális, ők így azonosítják be a különböző anyagokat. A pika terhesség alatt, valamint szellemi fogyatékos és pszichotikus betegeknél is gyakorta előfordul.
A pikát az étrendből hiányzó ásványi anyagok ösztönös pótlására érzett igény váltja ki. Például sok beteg az agyagot a vastartalma miatt fogyasztja, különösen a terhes nők, akiknél a terhesség alatt gyakran alakul ki vashiányos vérszegénység.
Pszichikai tényezők is vezethetnek pika kialakulásához. A kiváltó okokat nem ismerjük pontosan, de lehetnek például rossz lakáskörülmények, rossz anyagi helyzet vagy érzelmileg sivár környezet. A pika nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan emberek esetében, akiknek a családjában már előfordult a betegség, alultápláltak, illetve nyomorban élnek.
Megelőzése: Távolítsuk el a gyakran fogyasztott anyagot a gyermek közeléből. Győződjünk meg arról, hogy a beteg étrendje kiegyensúlyozott és elegendő ásványi anyagot tartalmaz. Győződjünk meg arról, hogy az érintett személy megfelelő érzelmi támogatásban részesül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply