Kezdőlap / Vitaminok / Vitaminnal az érelmeszesedés ellen

Vitaminnal az érelmeszesedés ellen

A szabad gyökök és más agresszív molekulák a kórosan felszaporodott vérzsírokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy ereink idejekorán rugalmatlanná, zsírossá, majd meszessé váljanak. Az érelmeszesedés megfelelő antioxidáns védelmi rendszer hiányában hamar megtámadja az ereket, melynek első jelei már tinédzserkorban kimutathatók. A folyamat az életkor előrehaladtával többek közt korai infarktushoz, agyvérzéshez, impotenciához, látásromláshoz, emésztési zavarokhoz vezet.
Az antioxidánsok közé tartozik az A-, a C- és E-vitamin, a karotenoidok, a nyomelemek (pl. réz, cink, szelén, koenzim-Q), egyes ko-faktorok (pl. folsav, húgysav, B1-, B2-, B6- és B12vitamin).
A korai érelmeszesedés kialakulását elősegítheti a nem megfelelő vitamin- és nyomelem-ellátottság, elsősorban betegségekkel (pl. cukorbetegség) társulva.
Az oxidatív károsodás elleni védelem legkézenfekvőbb módja, ha természetes antioxidánsokat adagolunk azokban a kórállapotokban, amelyekben oxidatív stressz károsítja a szerveinket. Addig, amíg átfogó orvosi vizsgálatok alapján nem születik egybehangzó szakmai vélemény a vitamin- és nyomelem-adagolás szükségességéről, módjáról, az érelmeszesedés kialakulásának meggátlásában és lassításában alkalmazzunk mindig olyan táplálék-kiegészítőket, melyekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége nem haladja meg az ajánlott maximális napi dózist.
A fentiek könnyebb megértése érdekében következzék egy kisokos.
Mik azok az antioxidánsok? Olyan anyagok, melyek képesek semlegesíteni azokat a szabad gyököket, amelyek elősegítik a káros oxidációs folyamatokat, és megállítják az általuk beindított láncreakciókat.
Mik azok a szabad gyökök? Könnyen reakcióba lépő agresszív molekulák, melyekre kis mennyiségben szüksége van a szervezetnek, hiszen részt vesznek a baktériumok elleni harcban. Ám nagyobb mennyiségben károsak, mert támadják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és a szervezet örökítő anyagát.
Mit nevezünk oxidatív stressznek? Egy olyan állapot, melyben az antioxidáns és a káros oxidációs folyamatok egyensúlya megbomlik a szervezetben.
Vitaminok és ásványi anyagok. Mint pici lovagok minden erővel azon igyekeznek, hogy szervezetünk várát megóvják a gonosz támadóktól.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás