Kezdőlap / Étel és ital / Bor / Vörösbor és szőlőlé

Vörösbor és szőlőlé

Mit is iszunk?

A szőlő levét. A borok többsége kék szőlőből készül, héjon erjesztéssel: a mustot nem választják le a cefréről, hanem együtt érlelik vele, így a gyümölcs szín- és aromaanyagai felszabadulnak.
Velük együtt pedig a zömmel a héjában található és az egészségre oly jótékony antioxidánsok is. (Ezeknek a vegyületeknek egy része a szőlőlébe is bekerül.)
Az alkohol minden élő szervezet számára mérgező lehet, de változó mértékben : maguk az élesztőgombák is, amelyek kiválasztják, elpusztulnak 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú közegben. Ám kis menyiségben az alkohol egészségvédő hatással rendelkezik.

Gyógyhatásai

A bor gyógyhatása nagyrészt az alkoholnak köszönhető, amely a H DL-koleszterin szintjét emeli, az L Dl-ét pedig csökkenti.
Napi egy-két pohár szeszes ital fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát.
A vörösbor különösen jótékony, mert tartalmazza a szőlő héjának vegyületeit, így vérhígító flavonoidokat és a resveratolt,amely csökkenti a koleszterinszintet, illetve, mint azt újabb kísérletek eredmények igazolják, lassítja a rákos sejtek szaporodását.
Borozgatással az időskori elbutulás is megelőzhető vagy késleltethető. Ugyanakkor tudni kell, hogy az alkohol előidézheti a rák bizonyos típusát, így az emlő és a vastagbél szöveteinek rosszindulatú elfajulását. Akinek a családjában volt már daganatos megbetegedés, maradjon a szőlőlé mellett.

Hasznos tipp

Szeszes italt étkezéskor fogyasszunk.

Vásárlás

Akár minőségi, akár főzéshez való bort keresünk, a magunk vagy társaságunk ízlésének megfelelőt válasszunk. Kerüljük a nátriummal teli olcsó lőréket. Az alapszabály: olyan bort, amit nem innánk meg főzéshez se használjunk

Három ötlet

1)A vörösbor számos étel kiváló kísérője. Hal-,szárnyas- és tojásételekhez könnyű borok illenek, pl. a pinot noir, még a nehezebb, laktató fogások, pl. a marha-,birka- vagy vadételek, raguk és pörköltek mellé a testesebb shiraz vagy cabernet való.
2) Ha már kevés bor maradt az üveg alján, ne öntsük ki,hanem evőkanálnyi mennyiségben töltsük a jégkockatartóba, hűtsük le, majd tegyük át egy zárható műanyag zacskóba. Később szükség szerint használhatjuk szószok, alaplék stb. készítéséhez
3) Ha a parafa dugó beletört a borospalackba, helyezzünk kávé- vagy teaszűrőt egy üvegkancsó tetejére, és szűrjük át a rajta a bort. Az italt a kancsóból a palackba visszatöltve is felszolgálhatjuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A borkészítésről

Az erjesztés az élelmiszerek tartósításának egyik legősibb természetes módszere. A világon évente több mint 70 …

Hozzászólás