Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Zarándoklat a magyar El Caminon

Zarándoklat a magyar El Caminon

Tavasszal nyílt meg a 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokút. Esztergomból indul, érinti a Pilist, a Kunsági Nemzeti Parkot, majd Szekszárdon áthaladva a Mecseken keresztül a baranyai Máriagyűdön ér véget. Máriagyűdöt hivatalosan VII. Pius pápa ismerte el zarándokhelynek 1805-ben.
Van egy kevésbé fárasztó alternatív útvonal is, mely Bátaszéket is célba veszi. Ezt azoknak ajánlják, akik kevésbé meredek terepen szeretnének eljutni a végcélig. A településre két irányból – Szekszárd és Baja felől – érkezhetnek a zarándokok, akik a parókia mögötti úgynevezett Ferenc-házban találhatnak szállást maguknak. A helyi önkormányzat tervezi, hogy az óvoda épületében vendégházat alakítanak ki, s a zarándokok fogadásába bevonják a magánszálláshelyeket is.
A Magyar Zarándokutat egyre többen „Magyar Camino” néven emlegetik. Kétségtelen, hogy az út kialakításában és működésében egyaránt sok hasonlóság található a spanyol és magyar út között. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Hegyvidéken kezdődik és végződik, középső szakasza síkság. Az útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken, azaz a természetben vezet, és a közbeeső településeket is érinti.
Normál tempóban körülbelül 15 nap alatt járható végig, aki azonban kényelmesebben, lassabban szeretne a végére érni, szánjon rá 18-22 napot.
A spanyol Caminot, azaz a Szent Jakab útját, mely Santiago de Compostelába vezet, a nyolcvanas évek elején élesztette fel P. Elias Valina Sampedro. Azóta a zarándoklat sok vallásos és kereső ember számára jelentett segítséget. Az elmúlt években több száz magyar járta végig a Caminot, és egyre többen vállalkoznak a közel 800 kilométeres gyaloglásra. A középkorból fennmaradt írásos emlékek szerint hazánk volt Európa legkeletibb országa, ahonnan még nagy számban zarándokoltak Compostelába.
De térjünk vissza a Magyar Zarándokút tudnivalóihoz. Már megalakult a Magyar Zarándokút Egyesület, szervezésükben bonyolítják le a zarándoklatokat.
Körülbelül 20–35 km-enként zarándokszállások találhatók, ezeket kedvezményes áron vehetik igénybe, akik kiváltják az egyesületnél a zarándokútlevelet.
A szállásokat, amelyek olcsó, puritán, csoportszállások, önkormányzati, egyházi és civil összefogással alakítják (alakították) ki.
S hogy mi a zarándoklat célja? Szinte mindenki keres valamit (saját utat, életcélt, hivatást, társat, boldogságot, Istent), legtöbben a saját lelki békéjüket. Az út bejárása során szakíthatunk mindennapjaink nehézségeivel, elfeledhetjük súlyos és kevésbé súlyos problémáinkat, kicsit távolabbról szemlélhetjük saját életünket, és közelebb kerülhetünk ahhoz, amit keresünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táborozás felnőtt fejjel?

Focitábor vagy tánctábor? Kézműves tábor vagy angol tábor? Fotós tábor vagy színjátszó tábor? Se szeri …

Hozzászólás