Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Zöldségek fagyasztása

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. 24 óra alatt jól átfagy a betárolt zöldség. Gyorsabb mélyhűtéskor kisebb jégkristályok képződnek, amelyek a zöldségfélék sejtszerkezetét kevésbé károsítják, mint a lassú fagyasztáskor. A gyorsfagyasztás előnye még, hogy felolvasztáskor kevesebb víz képződik, és több cukor, ásványi só és aromaanyag marad a zöldségben. az átfagyasztott zöldséget a tároló edénybe helyezzük. -18 fokon a legtöbb zöldség 12 hónapig tárolható. Fagyasztásra készíthetünk úgynevezett levesadagokat is. Ez azt jelenti, hogy egy tasakba helyezzük az egy főzéshez szükséges zöldség adagot (pl. zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé stb.). Ezzel le egyszerűsödik mélyhűtött zöldség kezelése, mert egy-egy főzéshez, étkezéshez csak egy tasakot kell a mélyhűtő térből kivenni. Néhány zöldségféle gyorsfagyasztásának eljárása?
Zöldborsó: a zsenge borsót kifejtjük, megmossuk és 5 percig előfőzzük.
Zöldbab: a leszedett babot 2-3 cm-re vágjuk és 2-3 percig főzzük.
Karfiol? szétbontjuk kisebb rózsákra és félórát sós vízben áztatjuk, azután leöblítjük, és 10 percig főzzük.
Brokkoli: széttördeljük apróra és 4 percig főzzük.
Paradicsom: Fagyasztásra a kisebb bogyójú fajtákat használjunk főzés nélkül.
Paprika: a bogyókat lemossuk ketté vágjuk, ki szedjük a magházat főzés nélkül fagyasztjuk.
Sárgarépa: megtisztítjuk tetszés szerint daraboljuk 3 percig főzzük.
Fejes és Kelkáposzta: vékony szeletekre vágjuk, 3 percig főzzük (kevés citromsavval).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply