Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Zöldség tárolása árokban

Zöldség tárolása árokban

A téli, tavaszi fogyasztásra szánt késői zöldségfélék jól tárolhatók vermekben, árkokban és prizmákban. Ez a módszer a legegyszerűbb és egyben a legolcsóbb tárolási eljárások egyike. az így tárolt zöldségek tavaszig friss, üde, ízletes marad. Különösen jól tárolható így a sárgarépa, a petrezselyem, a pasztinák, a zeller, a cékla, a téli retek, a fekete gyökér, a póréhagyma, valamint a burgonya és a káposzta félék. A verem és az árok helyét gondosan válasszuk meg. Lehetőleg kertünk legmagasabb részén, de minden esetre olyan területen készítsük el, ahol sem a talajvíz, sem az összefolyó felszíni víz nem veszélyezteti a terményt. a kiválasztott helyen 40-50 cm széles és kb. 20-30 cm mély árkot ásunk. A kiásott földet az árok két oldalán egyenlő arányban elosztjuk, és jól ledöngöljük. A verem hossza attól függ, hogy mennyi zöldséget akarunk tárolni. Nehéz, kötött talajon ajánlatos a kiásott verem alját 2-3 cm vastagon homokkal takarni. Nagyon fontos, hogy csak jól beérett, egészséges, ép zöldséget tároljunk, mert a beteg, sérült zöldség gyorsan romlik, és megfertőzi az egészségeset is. a szabadföldi vermeket és prizmáknak számtalan előnyük mellett (olcsók, egyszerűek, friss marad a zöldség) van egy nagy hátránya is! A hosszan tartó fagyban és nagy havazáskor nehezen lehet a tárolt zöldséghez hozzáférni. A veremben kitűnően tárolhatok a káposzta félék is. A gyökerestől kiszedett fejes káposzta, kelkáposzta, vörös káposzta, karalábé stb. szorosan egymás mellé helyezzük, és a tetejüket deszkával takarjuk. A deszkákra szalmát, szénát, kukoricaszárat stb. rakunk. az erősebb fagyok beálltakor 15-20 cm vastagon földet szórjuk rá.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Termőföld típusok

A házikert helye és talajösszetétele ritkán választható meg. A kertet vagy örököljük, vagy megvesszük a ...

Hozzászólás