Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / 12 dühös ember

12 dühös ember

Egy régi, fekete-fehér amerikai filmdráma. A film helyszínét, cselekményét tekintve igen monoton, ugyanis egyetlen teremben játszódik. 12 férfi van jelen, és végig csak beszélgetnek, pontosabban vitáznak. Ez az ’57es film azonban egy pillanatig sem nevezhető unalmasnak, és a mai ember számára is érdekes, és mindenekelőtt tanulságos lehet.
A tárgyaláson egy fiatal, nyomorúságos körülmények közt felnőtt fiú a gyanúsított, méghozzá saját apjának a meggyilkolásában. Miután a kihallgatások, védőbeszédek elhangoztak, a tizenkét esküdt elvonul, hogy meghozza a döntést. Látszólag egyértelmű a fiú bűnössége, minden jel és tanú beszámolója arra utal. A legtöbb férfi egyszerűen megszavazná a fiú bűnösségét, és már menne is haza, hiszen minden olyan egyértelmű. Egyikük azonban felhívja rá a figyelmet: emberéletről döntenek, hiszen ha egyhangúan megszavazzák a bűnösséget, a fiút halálra ítélik. Komoly vita alakul ki az idegenek között, akik először hallani sem akarnak nemhogy az ártatlanság lehetőségéről, de még arról sem, hogy átbeszéljék a hallottakat. Ám mivel egyhangú döntést kell hozniuk, elkezdik felsorakoztatni érveiket pro- és kontra. Kezdetben egyetlen férfi kételkedik a bűnösségben, ám annyi kétséget vet fel, olyan ügyesen érvel, és olyan megfigyelései vannak, amelyek hatására lassan a többiek is elbizonytalanodnak és melléállnak.
A film végére sem derül ki, hogy a fiú követte-e el a gyilkosságot. A film nem egy krimi, amelyben éles elméjével és logikával megfejtik a rejtélyt. Egész másról szól. Olyan komoly témákat fejteget ez a dráma, mint az előítélet, a tolerancia, az ártatlanság vélelme, az emberi értékrend, a bosszúvágy, a félelmeink, a tagadás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drágán add az életed (Die Hard)

John McClane házassága romokban hever. John egy kemény, önfejű nyomozó, akit csak a munka érdekel. …

Leave a Reply