Kezdőlap / Társadalom / Eskövő / Vőfély az esküvőn

Vőfély az esküvőn

Régóta hagyomány, szokás a lakodalomba vőfélyt vagy más szóval ceremóniamestert hívni (akár több személy is), aki felel a lakodalom minél gördülékenyebb lebonyolításáért.
Erre az ifjú pát felkérheti valamelyik rokonát, barátját is, de sokkal gyakoribb, hogy hivatásos ceremóniamestert kérnek fel a feladatra, aki kellően fel van készülve, és sok terhet idegeskedést levesz a házasulandók válláról.
Viszont a vőfély kiválasztása sem egyszerű feladat, mivel az esküvő két ember életének legfontosabb napja, ezért azt azt levezénylő személynek is olyannak kell lennie, akiben az ifjú pár meg tud bízni és rá meri bízni ezt a feladatot.
A lakdalom előtt általában többszöri egyeztetésre kerül sor az est lefolyásával kapcsolatban, a felek megbeszélik egymással, hogy milyen jellegű lagzit szeretnének: inkább a játékos, mókás, minél több feladatot felvonultató szórakozást választják, vagy az egyszerűbb és ünnepélyesebb szokásokat, hagyományokat.
Persze vannak vőfélyi feladatok, amelyek egyik esküvőről sem hiányozhatnak, ilyen a lányos háznál a menyasszony kikérése, illetve a gyakran könnyivel küszködő menyasszony és a vőlegény helyett búcsúzás a szülőktől, testvérektől, amiket a vőfély általában rímbe szedve mond el.
Ugyanígy a lakodalmas vacsorán is minden fogás előtt rövid versikéket szaval, elmondja a násznép nevében a jókívánságaikat az ifjú pár számára, majd éjfélkor a vőfély feladata a menyasszonyi tánc levezénylése is. Emellett az egész lakodalom alatt tréfás játékokat hajtathat végre a házaspárral, illetve a násznéppel is: például bevett szokás, hogy ha a násznép egyszerre kocogtatni kezdi a tányérokat, poharakat, akkor az ifjú párnak csókot kell váltania, amíg a „csörömpölés” abba nem marad. De a legtöbb lakodalomban találkozni aprópénz sepréssel, a menyasszony cipőjéből történő pezsgő ivással, tojásgörgetéssel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vendégajándék-köszönetajándék

A köszönetajándék egy olyan ajándéktárgy, mellyel az ifjú pár kedveskedik a násznépnek! Egy aranyos, kedves …

Hozzászólás