Kezdőlap / Állatok / A “vérző szívű” luzoni csillagosgalamb

A “vérző szívű” luzoni csillagosgalamb

Ez a különleges galamb csak látszólag sérült meg: a mellén látható vérvörös folt a faj jellegzetessége. A folt közepe élénk vörös, körülötte lefelé fokozatosan halványodik, ezáltal még megtévesztőbb. Csak a Fülöp-szigeteken található meg, azon belül is az északi részen, a Luzon nevű szigeten. Sok száz évvel ezelőtt csak egy faj létezhetett, de a tengerszint emelkedése a szigetekkel együtt a galambok populációit is elzárta egymástól, így mára több alfaja alakult ki.
A madár latin neve – Gallicolumba luzonica – életmódjára utal. A galli tyúkot, a columba pedig galambot jelent. Ez a galamb, a tyúkhoz hasonlóan, ideje legnagyobb részét a földön tölti, magvakat, gyümölcsöket, rovarokat keresve. Többnyire sűrű erdőkben él, csapatokban, amelyeknek tagjai folyamatosan kommunikálnak egymással.
Két tojást rak, amelyek 14 nap múlva kelnek ki. Akárcsak a többi galamb – madarakra nagyon nem jellemző módon – a fiókákat a begyében képződő tejjel táplálja, amely valójában az emlősök tejére hasonlít. Pár nap múlva a fiókák már képesek szilárd táplálékot fogyasztani.
A galambok – a többi madártól ugyancsak eltérően – úgy isznak, hogy csőrüket belemerítik a vízbe, felszívják a vizet, és folyamatosan tudnak nyelni, anélkül, hogy minden korty után fel kellene emelniük a fejüket.
A faj erősen veszélyeztetett. Bár öt alfaja van, európai állatkertekben csak kettőt tartanak ezek közül, a tenyésztésükre vonatkozó program szervezője a bristoli állatkert. Igyekeznek a madarakat “önellátóvá” nevelni, hogy a Fülöp-szigeteken később csoportjaikat szabadon engedhessék.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül – amelynek nemzeti …

Leave a Reply