Kezdőlap / Állatok / A fekete bőgőmajom

A fekete bőgőmajom

A fekete bőgőmajom Dél-Amerika dzsungeleiben él, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén. Nevéhez méltóan különleges hangképzésre képes.
A hím és a nőstény nagyban különbözik egymástól: valójában csak a hím fekete, a nőstény szalmasárga színű. A hím jóval nagyobbra is nő. kb. 6,7 kg-ot nyom, míg a nőstény kb. négy és felet. Hosszú farka van, amellyel az ágakba kapaszkodik, alváskor pedig segítségével rögzíti magát. A farka alsó részén nincs szőr, ezért jobban érzi, mibe kapaszkodik.
Ideje nagy részét a fákon tölti, különböző leveleket majszolva. Csak nagy ritkán jön le a fáról, leginkább a száraz évszakban, ha vizet kell keresnie.
A bőgőmajom csoportokban él 5-8 társával együtt, de vannak 3o majmot számláló csoportok is. Több nőstény is vigyáz egyetlen kis majomra, még az idősebb hímek is besegítenek. Kora reggel az egész csapat együtt hallatja jellegzetes bőgő hangját. Nem nagyon védik territóriumukat, de igyekeznek távol maradni más bőgőmajom-csapatoktól.
Nevét onnan kapta, hogy bámulatos hívó hangot tud produkálni. Bőgését az ember 5 km távolságból is meghallja. Azért képes erre a hangerőre, mert gégéje nem csak igen nagy, de egy olyan tasak is található benne, amely hangját felerősíti és öblössé teszi. Mindkét nemnek megvan ez a tulajdonsága, de a hím bőgése hangosabb. Ezzel a hanggal tudatják a csoport tagjai társaikkal, hogy merre vannak éppen.
Talán a világ leglustább majma: a nap 8o százalékát pihenéssel tölti. Fogságban körülbelül húsz évig él.
Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatunk vele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás