Kezdőlap / Állatok / A szürke egérmaki

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és rövid végtagjairól ismerni meg. Az egész kis állat mintegy 15 cm hosszú, szürke a színe, a hasa alja világosabb. Hosszú a farka, ami segíti a fákon való kapaszkodásban. 
Főleg rovarokat eszik, de nem veti meg a növényeket, leveleket, gyümölcsöket, virágokat sem, néha apróbb hüllőket, például kamélont vagy békát is megfog. Fákon él, Madagaszkár különféle erdőségeiben megtalálható, de leginkább a déli és nyugati lombhullató erdőkben érzi jól magát. 
Éjszakai állat, a fákon ágról ágra ugrálva közlekedik. Általában magányosan jár, a földhöz igyekszik viszonylag közel maradni. Napközben alszik, más egérmakikkal osztja meg a közös fészket. A hímek kettesével alszanak, a nőstényektől elkülönülve, míg a nőstények nagyobb, akár 15-ös csoportokban alszanak együtt. A szürke egérmakik esetében a nőstény a domináns, nem a hím. Általában ikreket szül. 
Érdekesség, hogy a szürke egérmakinak hosszú, vékony metszőfogai és szemfogai vannak. Ezek egyfajta “fogfésűt” alkotnak, amelyet tisztálkodáskor jól tud használni.
A szürke egérmaki – szerencsére – egyike a legkevésbé veszélyeztetett makifajoknak, amit leginkább apró méretének és változatos étrendjének köszönhet. Az összes makifajt törvény védi a vadászat ellen. Ettől függetlenül gyakran befogják, és házi kedvencnek adják el. Ami veszélybe sodorhatja, az az élőhelyének beszűkülése vagy elvesztése – mint olyan sok más állat esetében is, az erdők pusztulása a legfenyegetőbb számára.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete bőgőmajom

A fekete bőgőmajom Dél-Amerika dzsungeleiben él, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén. Nevéhez méltóan …

Leave a Reply