Kezdőlap / Tag Archives: főemlős

Tag Archives: főemlős

Orangután

Az orangután emberszabású majom, Borneó és Szumátra esőerdeiben honos. Mára veszélyeztetetté vált. Becslések szerint legfeljebb 7o ooo körüli lehet a vadon élő orangutánok száma, és félő, hogy ha semmi nem történik, ami megállítaná rohamosan csökkenő számukat, akkor tíz éven belül kihalhatnak. Az orangután intelligenciájáról, hosszú kezéről és narancsos színéről ismert. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Állati kommunikáció

Mi, emberek szánkkal, hangszalagjainkkal számtalan hangot tudunk kiadni kommunikáció céljából. Ezen kívül metakommunikációt is alkalmazunk testünkkel, mimikánkkal, gesztusainkkal. Nincs ez másképp az állatoknál sem. Az újszülött állatok éhen halnának, ha anyjuk nem gondoskodna róluk, nem etetné meg őket rendszeresen. Ezért folyton emlékeztetik szüleiket kötelességeikre. A főemlősök kölykei a csecsemőkhöz hasonlóan, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mongúzmaki

A mongúzmakinak, vagy más néven hamvas maki Madagaszkáron honos, de betelepítése óta megtalálható a Comore-szigeteken is. Puha szürkésbarna szőre van, világosszürke pofácskája és fekete orra. A hím arca vörösesbarna, és feje tetején kopasz folt is lehet, ha túl sokat dörzsöli a fejét olyan dolgokhoz, amelyeket meg akar jelölni. A nőstény …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és rövid végtagjairól ismerni meg. Az egész kis állat mintegy 15 cm hosszú, szürke a színe, a hasa alja világosabb. Hosszú a farka, ami segíti a fákon való kapaszkodásban. Főleg rovarokat eszik, de nem veti meg a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fekete bőgőmajom

A fekete bőgőmajom Dél-Amerika dzsungeleiben él, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén. Nevéhez méltóan különleges hangképzésre képes. A hím és a nőstény nagyban különbözik egymástól: valójában csak a hím fekete, a nőstény szalmasárga színű. A hím jóval nagyobbra is nő. kb. 6,7 kg-ot nyom, míg a nőstény kb. négy …

Érdekel a cikk folytatása? »