Kezdőlap / Állatok / Mongúzmaki

Mongúzmaki

A mongúzmakinak, vagy más néven hamvas maki Madagaszkáron honos, de betelepítése óta megtalálható a Comore-szigeteken is. Puha szürkésbarna szőre van, világosszürke pofácskája és fekete orra. A hím arca vörösesbarna, és feje tetején kopasz folt is lehet, ha túl sokat dörzsöli a fejét olyan dolgokhoz, amelyeket meg akar jelölni. A nőstény arca fehéres. Kb. 3O cm hosszú és egy kiló körül van a súlya.
A mongúzmaki (Eulemur mongoz) a fákon él, és nagyon agilis, ágról ágra ugrál. A földön többnyire négy lábon jár, de előfordul olyan is, hogy két lábon futásba kezd. Nappal és éjszaka is aktív bizonyos időszakokban. A száraz évszakban éjszaka aktívabb, amikor hűvösebb van. Nagyon szereti a nektárt, bizonyos területeken étrendje 8o százalékát a kapokfa nektárja alkotja, amelynek este nyílik a virágja.
Többnyire kisebb csoportokban él, amelynek élén egy felnőtt pár áll, mellettük akár három fiatallal.
Mint a többi makinak, a mongúzmakinak is jó a szaglása, a hím a fejét használja ahhoz, hogy illatmirigyével megjelöljön dolgokat, ezért akár kopasszá is válhat.
Élőhelyükön októberben születnek a kismakik, pont az esős évszak előtt. Öt hónapos koruk körül anyjuk elválasztja őket, de körülbelül hároméves korukig a szülőkkel maradnak a fiatalok. A természetben 18-2o évig él, fogságban akár 26 évig is.
A mongúzmaki élőterülete mára a nyugati száraz erdőkre szorult vissza. Az erdőirtás és a szénégetés az élőhelyét veszélyezteti. Most már csak egyetlen védett területen található meg, az Ankarafantsika rezervátumban. Ezért aztán megmentésük miatt különösen becsessé váltak azok az állatok, amelyek az állatkertekben élnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete bőgőmajom

A fekete bőgőmajom Dél-Amerika dzsungeleiben él, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén. Nevéhez méltóan …

Leave a Reply