Kezdőlap / Állatok / Orangután

Orangután

Az orangután emberszabású majom, Borneó és Szumátra esőerdeiben honos. Mára veszélyeztetetté vált. Becslések szerint legfeljebb 7o ooo körüli lehet a vadon élő orangutánok száma, és félő, hogy ha semmi nem történik, ami megállítaná rohamosan csökkenő számukat, akkor tíz éven belül kihalhatnak. Az orangután intelligenciájáról, hosszú kezéről és narancsos színéről ismert. A gorillával és a csimpánzzal együtt a legintelligensebb főemlős az ember mellett.
Az orangután nemzeti állata és szimbóluma a malajziai Sabah államnak (Borneó szigetén). Neve a maláj és indonéz ‘orang hutan’-ból ered, ami erdei embert jelent. Évente körülbelül ötezer orangután pusztul el minden évben az esőerdők rohamos pusztításának következtében. Az esőerdők helyét olajpálma-ültetvények foglalják el (a pálmaolaj hatalmas fogyasztója mind az élelmiszer-, mind a kozmetikai ipar. Az orangutánok halálát pedig gyakran a munkások okozzák erőszakkal. Az elárvult és magukra hagyott orangutánbébik nem tudják magukat ellátni).
Az orangután mindenevő, bár gyakorlatilag szinte kizárólag növényi étrenden él. Gyümölcsöket, bogyókat, leveles növényeket eszik. A fára mászás mestere, a fák tetejére is feljut.

Tények az orangután végtagjairól:

  • A keze és a lábfeje hasonló az emberéhez: négy hosszabb és egy szembefordítható ujjal rendekezik végtagonként..
  • Kezét és lábát ügyesen használja, megfogja vele az ennivalót és a faágakat.
  • Főleg hosszú kezét használja, amikor a fákon közlekedik, lábával egyensúlyoz.
  • Még a földön járás közben is elsősorban kezét és karját használja.
  • Karmok helyett inkább körmei vannak, főleg gyümölcsök felbontására és vakaródzásnál, tisztálkodásnál használja őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás