Kezdőlap / Állatok / Tigris

Tigris

A tigris a legnagyobb élő macskaféle. Az oroszlánok 18o kg körüli súlyához képest akár 31o kilogrammos is lehet. A mai tigrisek főként Kelet- és Délkelet-Ázsiában élnek. Egy érdekesség mintázatukkal kapcsolatban, hogy minden tigrisé egyedi, nincs két egyforma csíkozottságú állat. A jaguár mellett az egyetlen nagymacska, amelyik kimondottan szeret úszni!

Mint a legtöbb macskaféle, magányos állat, csak a kölykeit nevelő anya él többedmagával. A tigriskölyöknek a túléléshez szükséges minden tudásukat anyjuktól kell megszerezniük, nem úgy, mint a kisoroszlánoknak, akik a nőstényoroszlán-falkában tanulnak. A tigriskölykök túlélési mutatói nem túl jók, 1o éven belül több mint a felük elpusztul. Ez nem azt jelenti, hogy alkalmazkodásra képtelen állat, de az emberi tevékenység nagyban befolyásolja túlélési esélyeit.
Leginkább erdős, bokros vidéken él, ahol csíkos mintázata tökéletesen álcázza. Főleg éjszaka vadászik, az indiai tigris szarvasra, a szibériai jávorszarvasra, jávorantilopra, vaddisznóra. Ha lehetősége van rá, még fiatal orrszarvúakat vagy elefántokat is megtámad, de kisebb rágcsálókat is zsákmányol.

Vannak fehér tigrisek is, ezek nem albínók, a fekete csíkjaikban és a kék szemükben ugyanis van színpigment. Ritkák, és a vadonban nehezen maradnak életben, leginkább cirkuszban és állatkertben láthatóak. Létezik fekete és kéknek nevezett, szürkés színű tigris is.

A tigris híre elég rettegett, emberevőnek tartják. Valóban nem kedvez ennek a hírének a bangladeshi Sunderbans erdőben történt támadások száma: 1956-83 között 554 ember halálát okozta tigristámadás, amelyek elszenvedői főleg csoportjuktól leszakadt favágók voltak. Egy mulatságos ötletük azonban hatásosnak bizonyul: újabban az erdőbe készülő emberek egy maszkot tesznek fejük hátulsó részére, azt imitálva, hogy hátul is van arcuk, így a tigrisek nem támadnak.
Emberevő híre ellenére a tigrist királyi állatként tisztelik – akárcsak az oroszlánt, akinek a szerepét keleten tölti be. Mágikus erőt tulajdonítanak csontjainak – ami sajnálatos módon oda vezetett, hogy emiatt is vadászni kezdték. Mára egyes alfajai végveszélyben lévőek lettek, ezeknek kevesebb mint 5o példánya él a természetben. Számos szervezet küzd azért, hogy a tigrist ne a kihalt állatok között kelljen számon tartanunk a jövőben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és …

Leave a Reply