Kezdőlap / Állatok / Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül – amelynek nemzeti madara lett – máshol nem található meg. Hófehér a tollazata, fején hosszú bóbitát visel. Szeme körül hosszúkás, a nyakáig húzódó élénk kék foltot visel, ami valójában csupasz bőr. Szárnya és farka végén a toll fekete, lába kékesszürke. Kb. 25 cm hosszú és 85 grammot nyom.
A Bali-seregély ligetes erdőkben és füves területeken él, rovarok és gyümölcsök után kutatva. Vizet nem mindig talál, ezért a lédús gyümölcsök különösen fontosak a számára.
Amikor még sok volt belőlük, a Bali-seregélyek hatalmas csapatokat alkottak. Mára azonban számuk kritikusan lecsökkent.
Az udvarlási időszakban a hím agresszívvá válik. A természetben ez a madár körülbelül 5 évig él, de fogságban még 12 éves korában is szaporodik. 3-4 tojást rak gallyakból készített fészkébe. A fiókák kb. 14 nap múlva kelnek ki, három hetesen válnak röpképessé, 2-3 évesen szaporodnak először. A fogságban tartott madarak száma sokkal több, mintegy kétszázszorosa a vadon élőknek!
A fajt a kihalás veszélye fenyegeti, egyrészt mert elveszítik életterüket, másrészt és elsősorban azért, mert állatkereskedelem céljából tömegével fogták be őket. Évszázadokon keresztül tartották őket otthonukban az emberek kalitkában, de különösen az anyagi helyzet javulásával, ami a turizmusnak köszönhető, státusszimbólummá vált a ritka egzotikus madarak tartása. Ma már a Bali-seregély tartása illegális, és elkezdtek szabadon engedni fogságban nevelt madarakat . Az állatkertekben is szép számmal megtalálhatóak, így visszavadításuk Bali szigetén szerencsésen végződhet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A “vérző szívű” luzoni csillagosgalamb

Ez a különleges galamb csak látszólag sérült meg: a mellén látható vérvörös folt a faj …

Leave a Reply