Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A 2011-es év diétája

A 2011-es év diétája

Az utóbbi hónapok során sokat kutattam és figyeltem a különböző fogyókúrás trendeket.
Fogyókúrák százai, ha nem ezrei ígérnek testsúlyvesztést, jobb egészséget és fittségünk megerősítést.

Azt vehetjük észre, hogy a fogyókúrák és tisztítókúrák többsége a gyors eredményekre fókuszál és nem az étkezési szokásaink megváltoztatására. A legtöbb ilyen diétát olyan orvosok, táplálkozási és egyéb szakemberek fejlesztették ki, akik a saját felfogásuk és termékeik eladásával akarnak pénzt keresni.

Létezik egy olyan diéta, mely ténylegesen hat. Amennyiben elfogadjuk és megtanuljuk, akkor hosszú távon lesz hatással egészségünkre, legyőzve a betegségeket.

A módszer lényege abban rejlik, hogy olyan tanácsokat ad, mely átalakítja az életed. Magában foglalja rossz szokásokkal való felhagyást melyek a legfőbb okai a betegségeknek.

Hogyan változtassuk meg rossz étkezési szokásainkat

1. Engedjük el vágyainkat

Nehéz nem engedni a cukor vagy a só utáni vágynak, mivel olyan sokat fogyasztunk belőlük, hogy azok szinte már addiktív drogok a szervezetünknek. Fokozatosan kell csökkenteni az édességek és a magas nátrium tartalmú ételek fogyasztását (emlékeztetve magunkat, hogy azok nem jó nekünk), egyszerűen nemet kell mondanunk rá. A kulcsszó a fokozatosság, hogy szervezetünk hozzá tudjon szokni.
Időt kell szánnunk arra is, hogy a gondolatainkat, érzéseinket és testünk reakcióit megfigyeljük. Ha túl erősen kívánjuk ezeket az ételeket még jobb, hogy ha néhány percre (esetleg órára) leülünk, míg ezek a gondolatok megszűnnek. Fontos a fegyelmezettség, inkább fogyasszunk olyan egészséges nasikat, mint például egy darab gyümölcs.

2. A tökéletesség érzésének elengedése

Gyakran érezzük, hogy a tökéletes alakot, egészséget kell elérnünk. Ennek eredménye, hogy azokat a diétákat választjuk magunknak, melyek a gyors eredmény elérésével kecsegtetnek minket. Persze helytelenül.

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek megfelelnek a saját szervezetünknek, testünknek és étkezési szokásainknak. Fogadjuk ezt el és ne ítélkezzünk magunkon, ismerjük meg azokat az ételeket, melyek egészségesek számunkra és küszöböljük ki azokat, melyek nem azok.

3. Ne engedjünk a versenynek

Gyakran változtatunk ételeinken annak alapján, hogy mások mit esznek vagy javasolnak. Sok tényező van hatással valakinek az egészségére és testi állapotára. Csak az a tény, hogy valaki 20 kg-t fogyott egy diétával, még nem jelenti azt, hogy mi is fogyni fogunk, vagy nem szedjük vissza a kilókat.

Ételeinket mindig a legjobb tudásunk szerint, megfontoltan válasszuk ki, ne azért mert valaki azt mondta, hogy az jó nekünk, vagy “jól néz ki”. A utolsó 2 pontot figyelmesen olvasd majd el, hogy tudd, hogy hogyan és milyen élelmiszereket vásárolj magadnak.

4. Figyelj az étkezésedre

Ha evés közben tévézel, számítógépezel, telefonálsz vagy rádiót hallgatsz, akkor nem tudsz teljes mértékben az ételre koncentrálni és ezért nyugodtan étkezni. Ha nem élvezed az evést teljes mértékben, az negatív energiát sugároz a testednek.

Evés közben koncentrálsz magára az ételre? (ez pozitív energiát sugároz mind a testednek, mind a elmédnek) Legalább 20 percen keresztül eszel? Hagysz időt magadnak az étel élvezetére?

5. Felejtsük el a “házon kívüli” étkezéseket

Amikor nem otthon fogyasztod el a reggelidet, ebédedet vagy a vacsorádat, akkor nem tudod pontosan, hogy ételed miből és hogyan készült, honnan származik. Készítsd el ételeidet otthon olyan gyakran amikor azt időd engedi, és hagyj magadnak időt a bevásárlásra és a felkészülésre is.

Nagyon sok ember mondja egyszerűen azt, hogy “nincs rá időm”, de ez csak szimpla kifogás. Nagyon sok olyan recept létezik, melyek elkészítése nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél. Néhány ételt már előző este is el lehet készíteni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne együnk például étteremben, csak csökkentsük le az ilyen esetek számát, amennyire csak tudjuk.

6. Hagyjunk fel a hagyományos vásárlási szokásokkal

Lehetőségeinkhez mérten ne nagy bevásárlóközpontokban vásároljuk meg például a zöldségeket, inkább piacokon a termelőktől szerezzük be az árut, ahol informálódhatunk arról, hogy milyen körülmények között termesztették azokat. Ha otthon saját kertünk van, számos dolgot mi is megtermeszthetünk (pl. répát), illetve lehet saját gyümölcsösünk, ültethetünk gyógynövényeket.

A másik aranyszabály, hogy tartsuk kordában a vágyainkat és ne vásároljunk meg mindent első felindulásból. Például rossz hatással lehet ránk, ha éhesen indulunk bevásárolni, mivel ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan élelmiszereket is megvásárolni, melyekre szervezetünknek nincs szüksége. Ne vásároljunk sós, cukros élelmiszereket. Amennyiben sóra vágyunk válasszuk a tengeri sót, ha cukorra, akkor például a nád, vagy a pálma cukrot, melynek alacsonyabb a glikémiás indexe és sokkal természetesebb. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a friss élelmiszerek a legjobbak számunkra.

Egészségünk gyors megváltoztatása

Egészségünk egyik percről a másikra megváltozik már abban a pillanatban, hogy tudatosan döntünk arról, hogy megváltoztatjuk étkezési szokásainkat. Amit megeszünk, az hatással van a testünkre, de ugyanúgy hat az elménkre is. Ez a diéta a hozzáállásunk megváltoztatásával kezdődik. Ha békére, harmóniára vágysz, akkor egyszerű ételeket és italokat fogyassz. Jegyezd fel, mit érzel bizonyos ételek elfogyasztását követően.

Ne felejtsd el: minél egészségesebben étkezel, annál jobban érzed magad, erősebb, energiával telt leszel. Legyen ez a mantrád, amikor eszel.

Forrás: www.planetwell.com

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás